Ten Kate Racing terug op 1 – Nederlandse wereldtoppers

WorldSSP & WorldSSP300 – Motorland Aragón (Spanje) & Estoril (Portugal)

21 t/m 23 mei & 28 t/m 30 mei

Ten Kate Racing terug op 1

Ten Kate Racing Yamaha heeft de eerste zege sinds hun officiële terugkeer in de WorldSSP op zak. Dominique Aegerter won de tweede race in Estoril, nadat hij in Aragón ook al een tweede plaats had gescoord. De Zwitser staat tweede in het kampioenschap met een achterstand van zes punten op Steven Odendaal. Randy Krummenacher werd voor Nederlandse EAB Racing Team driemaal negende. Soms zijn er van die raceweekenden dat het net de verkeerde kant opvalt. Dat moet ook Jeffrey Buis gedacht hebben na de WorldSSP300-openingsronde in Aragón. De regerend wereldkampioen was constant vooraan in de grote kopgroep te vinden, wachtend om in de slotfase toe te slaan. In Race 1 kwam er door een rode vlag situatie geen laatste ronde en werd Buis zesde. In de laatste ronde van Race 2 werd de 19-jarige coureur meerdere malen geraakt en werd hij slechts twaalfde. Teamgenoot Koen Meuffels had nog meer pech in deze race, want hij kwam in de eerste bocht al buiten de baan toen hij crashende rijders moest ontwijken. Meuffels werd in de eerste race achtste. Debutant Ruben Bijman en Victor Steeman behaalden geen punten in Aragón, al waren ze er met een zeventiende en achttiende plaats in de tweede race wel dichtbij.

Zonta van den Goorbergh excelleert – Nederlandse wereldtoppers

Red Bull Rookies Cup – Mugello (Italie)

28 t/m 30 mei

Veijer zevende in Mugello

De jonge talenten in de Red Bull Rookies Cup reden in Mugello hun een vijfde en zesde wedstrijd van het seizoen. De zevende en elfde plaats reflecteren niet het sterke weekend en het goede tempo van Collin Veijer. De 16-jarige coureur wist zich op de derde startrij als zevende te kwalificeren. Zoals vaker op dit Italiaanse circuit werd het een enorm slipstreamgevecht, waarbij Veijer zich in de eerste race regelmatig aan de kop van het veld liet zien. De coureur uit Staphorst maakte zich in de slotfase op voor zijn eerste podiumplaats in deze talentencup, maar in alle drukte en hectiek werd hij in de laatste ronden een paar keer naar buiten gedreven. Er was nog te weinig tijd om terug te komen en Veijer finishte als elfde. In de tweede race zat Veijer er ook goed bij, maar kwam hij in de slotfase net aan de verkeerde zijde van de breuk in de kopgroep te zitten. In de tweede groep finishte de jonge rijder als zevende. Veijer staat na zes races op een elfde positie in het kampioenschap.

IDM (Duits kampioenschap) – Oschersleben (Duitsland)

21 t/m 23 mei

Ups & downs tijdens IDM in Oschersleben

De podiumplaatsen van Rob Hartog in de IDM SSP600 en van Twan Smits in de IDM SSP300 waren de Nederlandse hoogtepunten van de openingsronde van het Duitse IDM kampioenschap in Oscherlseben. Hartog finishte als tweede in de tweede race en de 17-jarige Smits werd derde in de eerste race. De wedstrijden werden verreden onder zeer wisselende weeromstandigheden, waarbij rode vlag situaties en bandenwissels op de grid eerder regel dan uitzondering waren. In het Nederlandse kamp waren ook een fiks aantal tegenvallers. Ricardo Brink kon niet deelnemen aan de IDM SBK, nadat hij in de eerste kwalificatie een schouderblessure had opgelopen. Ook Pepijn Bijsterbosch was niet tevreden met zijn veertiende en tiende plaats in de SBK. In de IDM SSP600 moesten maar liefst drie rijders afhaken met blessures; Jeroen Hilster, Roy Voermans en Milan Merckelbagh. Wel waren er top-tien klasseringen voor Glenn van Straalen, Melvin van der Voort, Joep Overbeeke en Colin Velthuizen. Ook in de SSP300 wist Sven Doornenbal twee keer bij de eerste tien te finishen. In de Northern Talent Cup was Kas Beekmans met een zesde en achtste plaats de beste Nederlander.