woensdag 28 februari 2024

Zonta van den Goorbergh excelleert – Nederlandse wereldtoppers

CEV – Valencia (Spanje)

7 t/m 9 mei

Knappe zevende plaats van Veijer

Collin Veijer (#9) maakt het zichzelf tot nog toe niet gemakkelijk in het Moto3 Junior World Championship. Tijdens de tweede ronde van het seizoen in Valencia kwalificeerde hij zich opnieuw in het achterveld met een eenendertigste startplaats. Maar net als in Estoril wist de 16-jarige coureur in de wedstrijd als een komeet naar voren te komen. In de eerste race leverde dit Veijer in het sterke veld een keurige zevende plaats op. In de ingekorte tweede race werd hij elfde.

Zonta van den Goorbergh moest van nog verder komen op de grid en vertrok als drieëndertigste. In de eerste race kwam de 15-jarige coureur ten val en in de tweede race strandde zijn opmars net buiten de punten op de zestiende plaats.

Sander Kroeze pakte met een tweede plaats zijn tweede podiumplaats van het seizoen in de CEV Superstock 600-klasse, die gezamenlijk in de baan komen met Moto2. In deze Moto2-klasse werd Jorel Boerboom veertiende en Tomas de Vries ging na een crash in de trainingen niet van start.

Owen van Trigt wist zich als enige Nederlander te plaatsen voor de hoofdraces van de European Talent Cup. De 12-jarige Van Trigt werd achtentwintigste in de eerste race en kwam in de tweede race ten val. Justin Fokkert en Matthew Ruisbroek wisten niet door de Last Chance Race te komen.

CIV – Misano (Italië)

14 t/m 16 mei

Dubbel podium voor Van den Goorbergh in Italië

Nadat het in het Spaanse kampioenschap op Valencia nog niet naar wens ging, nam Zonta van den Goorbergh een week later revanche tijdens de tweede ronde van de Italiaanse CIV Moto3 in Misano. Zonta rijdt in dit kampioenschap met een BeOn. In de eerste race maakte de 15-jarige coureur onderdeel uit van een kopgroep van vier, die na een crash in de slotfase nog uit drie rijders bestond. De koploper reed weg en Van den Goorbergh was in gevecht om de tweede plaats. Er moest zelfs een fotofinish aan te pas komen, maar de Nederlander werd uiteindelijk als derde geklasseerd. Een dag later was er opnieuw een fotofinish nodig, alleen deze keer voor de winst. Zonta reed samen met Matteo Bertelle ver weg van de concurrentie. In de laatste ronde haalden de twee elkaar nog een paar keer in, maar de inhaalactie van Bertelle in de laatste bocht bleek beslissend. Het verschil op de finishlijn was 0,006 seconde in het voordeel van de Italiaan, waardoor Van den Goorbergh met een keurige derde en tweede plaats huiswaarts keerde.

Ook Jerry van de Bunt reed in deze Moto3-klasse en finishte in de eerste race als twaalfde. In de tweede race kwam Van de Bunt ten val, maar pakte de motor nog wel weer op om vervolgens zestiende te worden.

Inhaalrace van Collin Veijer – Nederlandse wereldtoppers

MotoE en Northern Talent Cup – Le Mans (Frankrijk)

14 t/m 16 mei

Iwema veertiende na moeizaam MotoE-weekend

Jasper Iwema’s tweede MotoE-ronde in Le Mans verliep niet naar wens. Op een droge baan kon de Drent de aansluiting met het middenveld niet vinden. Het lichtpuntje was de natte kwalificatie, waarin Iwema een tiende tijd noteerde. Alleen werd zijn snelste ronde, net als bij veel andere rijders, achteraf geannuleerd, aangezien veel tijden waren gezet tijdens een gele-vlagsituatie. In de droge race kwam Iwema in de openingsronde buiten de baan, waardoor het een eenzame race werd. Iwema pakte nog wel twee punten door als veertiende te finishen.

De openingsronde van de Northern Talent Cup vond ook plaats in het bijprogramma van de Franse Grand Prix. Beide races werden verreden op een half natte baan. Kas Beekmans was op podiumkoers in de tweede race, totdat hij ten val kwam. Beekmans pakte zijn motor snel weer op en werd nog vijfde, nadat hij in de eerste race zevende was geworden. Rio Olofsen finishte als zeventiende en zevende bij zijn debuut in deze talentencompetitie. Damian Boessenkool crashte twee keer in de laatste bocht. In de eerste race wist Boessenkool zijn motor nog weer op te pakken en werd hij vijftiende. Loris Veneman was afwezig in Le Mans, nadat hij zijn sleutelbeen had gebroken bij een crash op de TT Junior Track.

Jasper Iwema.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen