Terugblik MotoGP-test Australië

Na Valencia en Sepang, was het de beurt aan het circuit op het Australische Phillip Island. Hoe deden de coureurs het en wat vonden zij er zelf van? Een terugblik op de MotoGP-test. 

De Top Gun

Na de eerste MotoGP-tests in Valencia en Sepang, was het ook op Phillip Island Yamaha-rijder Maverick Vinales die zich presenteerde als de te kloppen man in seizoen 2017. Hoewel de eerste race pas echt duidelijk kan maken wie de beste kaarten in handen heeft, lijkt de Spanjaard consequent weten een coureur te zijn waarmee serieus rekening gehouden moet worden. Maverick Vinales, wiens voornaam is ontleend aan de hoofdrolspeler uit de film Top Gun, heeft het helemaal gevonden in Australië en klokte een snelste tijd van 1:28.549. Op de eerste testdag noteerde hij nog de vierde tijd en op de tweede stond zijn naam eveneens bovenaan. “We weten al welke set-up we kunnen gaan gebruiken in Qatar.”

De jarige job

De op vrijdag 24-jaar geworden Marc Marquez was de enige coureur die de prestaties van Maverick Vinales enigszins kon evenaren. Ook hij kwam onder de 1.29 met een snelste rondetijd van 1:28.843. Op de eerste dag stond zijn naam nog bovenaan de lijst, ook op de tweede dag noteerde hij de tweede tijd. “In het algemeen denk ik dat de drie dagen zijn zeer positief waren en we hebben goed werk gedaan, maar we moeten niet vergeten dat dit circuit uniek is en in Qatar zullen we een beter beeld krijgen van waar we nu staan”, aldus Marquez.

Pedrosa derde ondanks ziekte

Honda-coureur Dani Pedrosa reed op de tweede testdag enkel in de middag door een griep en een keelontsteking. Hij kwam daarom op die dag niet verder dan de zestiende plek. Toch weerhield dit de Spanjaard er niet van om vrijdag een knappe derde tijd te noteren (1:29.033). Dubbel knap eigenlijk, aangezien hij er tijdens het vorige raceweekend op PhillIp Island niet bij was door een sleutelbeenbreuk. De Spanjaard legt uit: “In het algemeen denk ik dat het een positieve test was, gezien het niet een van mijn favoriete circuits is. Ik reed goed en ik denk dat we elke dag beter werden. Uiteindelijk kunnen we zeggen dat we in de goede richting gaan, maar we hebben nog werk te doen.”

Valentino Rossi niet tevreden

Een dag na zijn verjaardag spreekt Valentino Rossi zich uit over de driedaagse test op Phillip Island. Waar Rossi op de eerste testdag de tweede tijd noteerde (1:29.683), stond zijn naam op donderdag pas als achtste op de lijst. Hij geeft aan op dag twee verkeerd bezig te zijn geweest. Op dag drie kwam hij niet verder dan de elfde plek. “Vandaag (vrijdag, red) hebben we veel gewerkt aan het tempo voor de tweede helft van de race, omdat we op dat gebied het afgelopen jaar hebben ingeleverd. Deze test was moeilijker voor mij dan in Sepang. Ik ben niet erg blij en we moeten proberen het beter te doen.”

Lorenzo en de Ducati

Nieuwbakken Ducati-coureur Jorge Lorenzo heeft met de eerste test voor het 2017-seizoen nog niet veel in de pap te brokkelen op de Ducati. Zijn snelste tijd (1:29.342) noteerde hij op de derde testdag. Dit was goed voor een achtste plek. Beter dan de vijftiende op dag twee en elfde op dag één. De Mallorcaan is vooral bezig met het wennen aan de koppige Ducati. “Vandaag hebben we een grote stap voorwaarts gemaakt in het begrip van de motor. Het is jammer dat we niet de kans kregen om de zachte compound banden te testen in de ochtend toen er betere condities van de baan waren, omdat ik denk dat we dan betere de rondetijd hadden kunnen hebben.”

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.