maandag 11 december 2023

Triumph Racing Team in MXGP krijgt vorm: ‘GOAT’ Ricky Carmichael testrijder

Of hij nu wel of niet de beste motorcrosser ooit is, blijft tot in de eeuwigheid een discussie maar vaststaat dat Ricky Carmichael een van de grootste ooit is. Je heet namelijk nooit toevallig The GOAT. Hem fotograferen met een crossbaan op de achtergrond is dan ook niet nieuws. Sterker nog: het is dit keer misschien wel de miljoenste keer dat hij zo gefotografeerd is. Het rare zit ’m wel in dat motormerk op z’n T-shirt. Triumph?! En nee, niet die bh’s maar echt het motormerk. Het merk dat we al jaren kennen, ook vanuit de motorsport, maar bepaald niet uit de cross. Toch zijn ze echt van plan om vanaf 2024 deel te nemen aan het wereldkampioenschap motorcross!

MotoGP-veteraan Carlo Pernat: ‘Ik zie Casey Stoner nog steeds als grootste talent van de sport’

Fotografie: Triumph Racing

Het nieuwe Triumph Racing Team is opgezet in samenwerking met de zeer ervaren Thierry Chizat-Suzzoni, die MXGP-insiders uiteraard al jaren kennen. En Thierry en Triumph pakken het direct stevig aan met deelname aan zowel de MX2 als de MXGP, onder leiding van de ook al zeer ervaren teammanager Vincent Bereni. Het raceverleden van deze twee spreekt voor zich: meer dan tachtig overwinningen in het MXGP-wereldkampioenschap en een enorme reputatie op het gebied van techniek en preparatie. Het MXGP-project valt onder Triumph Racing in Hinckley, dat nu alle race-activiteiten van Triumph zal behelzen (inclusief dus Moto2 en Supersport). De motorcrossafdeling daarvan gaat zich trouwens niet alleen richten op crossmotoren, maar ook op enduro’s! Er wordt al druk getest inmiddels, maar foto’s, technische gegevens en de namen van coureurs laten nog even op zich wachten. Voorlopig moeten we het dus met Carmichael doen als testrijder en dat is verre van een straf.

Ook Nederland speelt een grote rol

Het MXGP-team wordt gevestigd in Thierry’s racefaciliteit bij Eindhoven, waar het personeel van het raceteam, de activiteiten en de wedstrijdontwikkeling worden ondergebracht. De technische teams van de Triumph-fabriek en het raceteam gaan daarbij uiteraard nauw samenwerken en er komt een intensief testprogramma in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en op het Europese vasteland. Dit alles in aanloop naar de eerste MX2-Grand Prix van het FIM Motocross World Championship van 2024. Een jaar later is dan de MXGP aan de beurt.

‘Vanaf de eerste stadia van de prototypes ben ik echt onder de indruk van hoe goed de prestaties zijn. Nu ik in Engeland ben om de nieuwste ontwikkelingen te testen, kan ik je garanderen dat deze motoren de capaciteiten hebben om op het hoogste niveau te winnen. Ik denk persoonlijk dat de rijders, van professioneel tot amateur, over de hele reeks offroad-modellen, echt blij zullen zijn met wat er is ontwikkeld!’

Ricky Carmichael – Global Off-Road Ambassador Triumph
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen