maandag 15 juli 2024

Twee Nederlanders op het TT-podium – Terugblik

Twee Nederlanders op het TT-podium, het gebeurde in 1994. De racedag werd opvallend genoeg geopend met de 250cc-race. Ver achter de rug van een oppermachtige Max Biaggi (Aprilia), knokten vijf coureurs om de twee andere podiumplaatsen. Dat waren Ralf Waldmann, Nobuatsu Aoki, Jean-Michel Bayle, Tadayuki Okada en Wilco Zeelenberg, die tot dat moment een lastig seizoen had. Maar racen voor eigen publiek zorgt voor speciale krachten. Toen voor de laatste keer voor de Geert Timmer-bocht moest worden geremd, deed Aoki dit te laat en schoot hij door in het gras. Zeelenberg (Honda) profiteerde hier optimaal van en pakte zo achter Okada een totaal onverwachte derde plaats. Daarop gingen 120.000 toeschouwers uit hun dak.

Dat deden ze nogmaals tijdens de 125cc-race die na de 500cc-wedstrijd werd verreden. Gestart vanaf de achtste positie, nestelde Loek Bodelier (Honda) zich totaal onverwacht in de kopgroep. De Nederlander reed hierin zelfs een tijdje aan de leiding! Die positie kon hij niet houden, maar door achter de Japanner Takeshi Tsujimura (Honda) en de Spanjaard Jorge Martinez (Yamaha) te finishen was het tweede (onverwachte) ‘Oranje-brons’ bij deze TT een feit!

Foto-info

FotograafHenk Keulemans
Jaar1994
OnderwerpDutch TT

Wetenswaardigheid

Hoewel de achtergrond van deze foto ongetwijfeld direct herinneringen oproept aan het oude Assen, is het een wat ongebruikelijke locatie voor deze foto. Maar – zoals altijd bij Henk Keulemans – is daar een goede reden voor: ‘Deze foto heb ik na afloop van de TT gemaakt boven op een truck om zo te voorkomen dat derden zouden “mee knippen”.

TT-podium

De tranen van Danilo Petrucci – Terugblik

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen