Valentino Rossi stopt met motorracen

Motorcoureur Valentino Rossi heeft zijn afscheid van de wedstrijdsport aangekondigd. De 42-jarige Italiaan, die negen wereldtitels op zijn naam heeft staan, maakt het seizoen in de MotoGP nog af en zet dan een punt achter zijn imposante carrière van een kwart eeuw.

Rossi, die in 1997 in de 125cc-klasse voor het eerst wereldkampioen werd en in 2009 in de MotoGP voor het laatst, maakte het nieuws bekend in de aanloop naar de Grand Prix van Stiermarken die komend weekeinde in Oostenrijk verreden wordt.

“Aan het begin van het seizoen dacht ik nog door te gaan in 2022”, zei ‘The Doctor’ op een persconferentie. “Maar de resultaten vielen tegen. Dat zette me tijdens elke race meer en meer aan het denken. Dit is de juiste beslissing.”

De in navolging van zijn vader immer met startnummer 46 rondracende Italiaan staat in het lopende seizoen na negen races op de negentiende plaats in de WK-stand van de MotoGP. Drie keer haalde hij de finish niet.

Valentino Rossi en Assen; een kwart eeuw geschiedenis in beeld

Valentino Rossi op Assen

Rossi, beschouwd als een van de beste coureurs aller tijden, veroverde zeven van zijn negen wereldtitels in de hoogste raceklasse (eerst nog de 500cc en daarna de MotoGP). Alleen zijn landgenoot Giacomo Agostini heeft er met acht stuks meer dan The Doctor.

Valentino Rossi kwam dit jaar hard ten val bij de TT Assen, waar hij in het verleden tien keer als eerste over de finish kwam en in 2009 zijn honderdste GP-zege uit zijn loopbaan boekte. Voorafgaand aan de race werd de publiekslieveling benoemd tot ereburger van de Drentse stad.

Een jonge Valentino Rossi op Assen in 1997.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?