maandag 27 mei 2024

Valentino Rossi en Assen; een kwart eeuw geschiedenis in beeld

Of dit echt z’n laatste Dutch TT was? Het begint er steeds meer op te lijken, maar officieel is het zeker nog niet. Toch moet zelfs Valentino Rossi een keertje stoppen! Een moment dat door zo’n beetje iedereen gevreesd wordt en daarom beginnen wij alvast met het wennen aan Rossi’s afscheid. Op een wel heel bijzondere wijze.

Zaterdag 29 juni 1996

125cc. Aprilia. DNF

Bijzonderheden: Hoewel hij die dag misschien wel had kunnen winnen, eindigt de eerste 125cc-Grand Prix op Assen in het beroemde grind van de GT-bocht, terwijl hij op een tweede plek ligt.

Zaterdag 28 juni 1997

125cc. Aprilia. 1e

Bijzonderheden: Een jaar later is het wel raak, en hoe! Na een spannende race verslaat hij Tomomi Manako met een miniem verschil. Ondanks een te langzame Aprilia bocht-uit en grote problemen  met de wind. Hij viert z’n zege met een superman-cape.

Zaterdag 27 juni 1998

250cc. Aprilia. 1e

Bijzonderheden: Een nieuwe klasse, maar hetzelfde eindresultaat als een jaar eerder. Ditmaal wint Rossi met meer dan 19 seconden voorsprong, nadat Tetsuya Harada en Loris Capirossi uitvallen met technische problemen.

Zaterdag 26 juni 1999

250cc. Aprilia. 2e

Bijzonderheden: Ditmaal heeft Rossi geen antwoord op Loris Capirossi, nadat zijn landgenoot en bijna naamgenoot hem in de GT-chicane succesvol weet uit te remmen. Tweede, maar wel belangrijke WK-punten voor de titelstrijd.

Zaterdag 24 juni 2000

500cc. Honda. 6e

Bijzonderheden: Hoewel Rossi een tijdje aan de leiding gaat in een race die vanwege hevig regenval een herstart kent, zakt hij uiteindelijk terug en finisht dik 11 seconden achter winnaar Alex Barros.

Zaterdag 30 juni 2001

500cc. Honda. 2e

Bijzonderheden: Een rode vlag vanwege regen verpest een fascinerend duel tussen Rossi en Max Biaggi met nog een aantal waarschijnlijk zeer spannende ronden te gaan. Er volgt geen herstart en zo wint Biaggi.

29 juni 2002

MotoGP. Honda. 1e

Bijzonderheden: Eindelijk is het in de koningsklasse van de wegrace wel raak voor Rossi op het TT Circuit. Zijn zege wordt gevierd alsof er een Nederlander heeft gewonnen.

Zaterdag 28 juni 2003

MotoGP. Honda. 2e

Bijzonderheden: Onder barre omstandigheden – nu was er waarschijnlijk niet eens gestart – glibbert Rossi naar een derde plaats, achter rivalen Sete Gibernau en Max Biaggi.

Zaterdag 26 juni 2004

MotoGP. Yamaha. 1e

Bijzonderheden: Het succes van Rossi op Yamaha krijgt in Assen een passend vervolg met een schitterende zege op Sete Gibernau. En opnieuw ontploft het TT Circuit van vreugde.

Zaterdag 25 juni 2005

MotoGP. Yamaha. 1e

Bijzonderheden: Weer is het bingo voor Rossi, ditmaal nadat hij Marco Melandri weet te verslaan. Met ook de pole en snelste raceronde domineert Rossi dit weekeinde net als een jaar eerder.

MotoGP Nederland: Quartararo wel oppermachtig in Assen

Zaterdag 24 juni 2006

MotoGP. Yamaha. 8e

Bijzonderheden: De beruchte Ramshoek-crash schopt alles in de war voor Rossi. Even lijkt hij zelfs niet te kunnen starten, maar hij wordt uiteindelijk nog indrukwekkend achtste.

Zaterdag 30 juni 2007

MotoGP. Yamaha. 1e

Bijzonderheden: Zelfs een teleurstellende elfde startplek en een snel startende Casey Stoner blijken voor Rossi in 2007 geen enkel probleem te zijn. Hij wint de TT in die bijzondere Fiat 500-kleurstelling.

Zaterdag 28 juni 2008

MotoGP. Yamaha. 11e

Bijzonderheden: Een hele snelle crash in de Strubben maakt Rossi direct kansloos voor de zege. Hij kan nog wel door en haalt alsnog onder anderen Ducati-fabrieksrijder Marco Melandri pijnlijk eenvoudig in.

Zaterdag 27 juni 2009

MotoGP. Yamaha. 1e

Bijzonderheden: Misschien wel de meest bijzondere zege van Rossi is zijn honderdste Grand Prix-overwinning, die hij uitgerekend behaalt op ons TT Circuit. De foto’s met de 100-vlag gaan de wereld rond.

Zaterdag 26 juni 2010

MotoGP. Yamaha. DNS

Bijzonderheden: Geen Rossi op Assen door een beenbreuk en juist daardoor wordt zijn naam meer dan ooit genoemd.

Zaterdag 25 juni 2011

MotoGP. Ducati. 4e

Bijzonderheden: Rossi rijdt na een lastige seizoenstart op Assen met een Desmosedici GP11.1, een soort ontwikkelingsfiets voor 2012, en dan is de eerste plek naast het podium nog niet zo gek.

Zaterdag 30 juni 2012

MotoGP. Ducati. 13e

Bijzonderheden: Amper WK-punten na een pitstop voor een nieuwe band en uiteindelijk een ronde achterstand op winnaar Casey Stoner, het is tekenend voor de rampjaren van Rossi bij Ducati.

Zaterdag 29 juni 2013

MotoGP. Yamaha. 1e

Bijzonderheden: Als 2009 niet z’n belangrijkste Assen-zege is, dan 2013 zonder twijfel. Zijn eerste na de twee jaren op Ducati. Iedereen die nog twijfelt of Rossi het nog kan, heeft z’n antwoord.

Zaterdag 28 juni 2014

MotoGP. Yamaha. 5e

Bijzonderheden: Een bandengok die verkeerd uitpakt, zet Rossi direct op zo’n grote achterstand dat winnen er niet meer inzit. Met die wetenschap is de vijfde plek zeer knap.

Zaterdag 27 juni 2015

MotoGP. Yamaha. 1e

Bijzonderheden: De meest besproken TT-finish ooit, als Rossi en Marc Márquez elkaar ‘tegenkomen’ in de GT-chicane. De persconferentie daarna eindigt uiteindelijk in de beroemde Sepang Clash.

De TT van Bo Bendsneyder: te gretig

Zondag 26 juni 2016

MotoGP. Yamaha. DNF

Bijzonderheden: Na de herstart – vanwege regen – pusht Rossi te hard en crasht. ‘Ik denk dat we vandaag een goede kans hadden, maar door mijn fout heb ik veel punten weggegooid’, is het harde oordeel over zijn eigen handelen.

Zondag 25 juni 2017

MotoGP. Yamaha. 1e

Bijzonderheden: Gaat deze race de geschiedenis in als Rossi’s laatste overwinning ooit? Zolang hij blijft racen, kun je het antwoord niet geven, maar de kans wordt per GP groter. Het is en blijft zijn tiende TT-zege.

Zondag 1 juli 2018

MotoGP. Yamaha. 5e

Bijzonderheden: Met zeven rijders binnen vijf seconden een fantastische Grand Prix, die veel weg heeft van een Moto3-race waarin Rossi uiteindelijk net het podium mist.

Zondag 30 juni 2019

MotoGP. Yamaha. DNF

Bijzonderheden: Zijn laatste TT als fabrieksrijder eindigt in de Stekkenwal, als hij met Takaaki Nakagami onderuit gaat. ‘Mijn fout’, is Rossi na afloop zeer eerlijk.

Zondag 27 juni 2021

MotoGP. Yamaha. DNF

Bijzonderheden: Of Rossi er volgend jaar ook bij is tijdens de Dutch TT? ‘Daar heb ik nog geen beslissing over genomen, maar ik denk dat het erg moeilijk zal zijn.’ aldus Rossi zelf vanaf het TT circuit. Deze uitspraak analyserend kun je alleen maar concluderen dat hij de beslissing al zo goed als genomen heeft…

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen