dinsdag 21 mei 2024

Van den Putte maakt de sprong

De organisatie is eruit, William van den Putte mag de sprong over het hoofdpodium maken. Uit de honderden aanmeldingen van amateurs en professionals bleek de Belg het meest geschikt. ‘Hij is in onze ogen de meest geschikte kandidaat. Hij heeft ervaring als wedstrijdcrosser, is inmiddels al bijna 10 jaar freestyler en is simpelweg gek genoeg voor deze unieke stunt’, aldus crosscoördinator Jarno Oldenijens.

‘Ik doe deze stunt omdat dit mijn leven is. Ik entertain mensen graag met spektakel, maar doe het ook vooral voor mezelf, ik heb altijd een uitdaging nodig en deze stunt is een ‘once in a lifetime’-kans voor mij’, aldus William van den Putte. De organisatie van de Zwarte Cross is, naast het grote aantal, verbaasd over de aard van de aanmeldingen.

‘Veel mensen geven aan dat ze de sprong willen maken vanwege geldnood in deze tijden van crisis. Zelfs mensen zonder motorrijbewijs hebben zich opgegeven, deze mensen moeten we tegen zichzelf in bescherming nemen’, aldus Oldenijens. Ook zijn er aanmeldingen binnengekomen van mensen die met alternatieve voertuigen de sprong willen maken, zoals een raceauto, Solex-brommer of zijspan, bij navraag van de organisatie bleken dit serieuze kandidaten te zijn. Een professionele zijspancrosser had niet zozeer praktische, maar vooral financiële motieven voor de beoogde duosprong: een verdubbeling van de beloofde 10.000 euro.

Het unieke aan de stunt is dat deze wordt uitgevoerd voor een 30.000 koppig publiek tijdens optredens van (inter)nationale topartiesten, zoals Kaiser Chiefs en Within Temptation. Een ander bijzonder, maar ook risicovol aspect is de hoogte en afstand van de sprong. ‘Het vergt echt heldenmoed om deze uitdaging uit gaan’, aldus Oldenijens.

Naast het stuntprogramma is ook het deelnemersveld van alle serieuze motorcrossklassen bekend. ‘Ondanks de vele internationale wedstrijden op dezelfde datum hebben we een sterk deelnemersveld bij elkaar gekregen, het zullen dus spannende wedstrijden worden’, aldus Oldenijens. Aan de start verschijnen professionals uit Nederland, VS, Frankrijk, Engeland, Ierland, Polen, Spanje, Duitsland, België, Denemarken, Zuid-Afrika, Finland, Noorwegen en zelfs uit Kazachstan.

Rijders bij de Superklasse MX2/MX1 Inters zijn onder andere meervoudig winnaar van de Gouden Helm William ‘Mr. Zwarte Cross’ Saris, Marvin van Daele, Manuel Priem, Joan Cros, Stuwey Reinders, Josh Hansen, Ceriel Klein Kromhof, Jason Thomas, Marco Stallmann, Shannon Terreblanche, Jurgen van Nooten, Ronnie van Rooij en Erik Eggens.

Deelnemers aan de jeugdklasse 50cc Calimero klasse zijn onder andere Nederlands kampioen 50cc Kay Karssemakers en Kay de Wolf. Bij de 85cc grote wielen klasse verschijnen o.a. wereldkampioen Jorge Prada uit Spanje, Bas Vaessen, Davy Pootjes, Nick Horsten, Mike Bolink en Kim Savaste aan de start.

Kaarten voor het Zwarte Cross Festival 2012 zijn nog verkrijgbaar en te bestellen via www.zwartecross.nl.

Foto: KTM

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen