zondag 19 mei 2024

Van Isle of Man tot wereldpodium: 75 jaar MotoGP geschiedenis

Het spreekt voor zich dat de MotoGP de grootste en meest prestigieuze motorraceklasse ter wereld is. Legendes zijn gemaakt in deze raceklasse, en de fabrikanten die eraan deelnemen zijn enorm trots om hun nieuwste technologie op het gebied van racen te laten zien. Naast het feit dat het een testveld is voor innovatie als het gaat om functies die te vinden zijn op straatmotoren, voedt de MotoGP ook de passie voor racen over de hele wereld.

Het einde van het raceseizoen van 2023 betekende dat er in totaal 75 volledige seizoenen van MotoGP waren afgerond sinds de oprichting ervan in 1949. Om dit te vieren, onthulde MotoGP zijn 75-jarig jubileumlogo, dat een grote rol zal spelen in het seizoen 2024 dat gepland staat om in maart van dit jaar te beginnen. MotoGP zegt dat er veel opwinding zal zijn in 2024, maar voordat we ons storten op de raceactie, blikt MotoGP terug op zijn rijke erfgoed van driekwart eeuw en laat zien hoever de wereld van motorracen is gekomen.

Historie: 5 vergeten resultaten van Eddie Lawson

2024 markeert de 75e verjaardag van de allereerste race die werd ingedeeld onder de wereldkampioenschapsclassificatie: de Grand Prix van 350cc gehouden op het Isle of Man op 13 juni 1949. Daarnaast markeert 17 juni 2024 ook de 75e verjaardag van de allereerste race in de premierklasse. In totaal zijn er sinds de start van het wereldkampioenschap in 1949 1.015 Grands Prix gehouden, met een totaal van 3.371 races voor solo klassen.

Gedurende 75 jaar hebben 126 coureurs de prestigieuze titel van Wereldkampioen gedragen. Natuurlijk hebben veel van deze coureurs een plekje verworven in de Hall of Fame, waarbij hun invloed zich uitstrekt tot ver buiten de wereld van het racen. Bijvoorbeeld, vijftienvoudig Wereldkampioen Giacomo Agostini blijft nog steeds een relevante figuur in de hedendaagse motorindustrie. Natuurlijk hebben ook Angel Nieto, Mike Hailwood en meer recentelijk Valentino Rossi en Marc Márquez allemaal bijgedragen aan het rijke erfgoed dat MotoGP is.

Op dit moment domineert Ducati het MotoGP-paddock met Pecco Bagnaia die in 2022 en 2023 opeenvolgende MotoGP-kampioenschappen wint voor het Italiaanse merk. Echter, als we naar het grotere plaatje kijken, is Honda veruit de meest succesvolle fabrikant met 821 overwinningen op zijn naam. Yamaha volgt met 520 overwinningen op zak. Aprilia, MV Agusta en Kalex volgen respectievelijk met 297, 275 en 176 overwinningen.

MotoGP is een wereldwijde sport, waarbij coureurs uit alle delen van de wereld hun geluk beproeven op het mondiale podium. Met dat gezegd te hebben, hebben Europese landen altijd hun dominantie bewezen in de wereld van de motorsport, en de MotoGP is daar geen uitzondering op. Italië heeft het grootste aantal overwinningen met 888 races gewonnen door Italiaanse coureurs. Spanje volgt op de voet met 722 overwinningen. Bovendien hebben 30 landen MotoGP-raceweekenden georganiseerd, waarbij India in september 2023 in het Buddh International Circuit de laatste toevoeging was. Daarnaast zal Kazachstan voor het eerst MotoGP organiseren in 2024, waarmee het aantal op 31 komt.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen