Van wereldkampioen naar testcoureur?

Waanzin in de MotoGP houdt aan

Veertien punten voorsprong in de WK-tussenstand dankzij drie tweede plekken en drie derde plekken. Het is voorlopig een prachtig rapport van Joan Mir, maar die zege ontbreekt nog. Is dat erg? Nee, natuurlijk niet maar het is wel een passende samenvatting van het MotoGP-seizoen 2020 waarin alles kan want eigenlijk niet kan.

Fabio Quartararo won bijvoorbeeld al drie keer, maar behaalde na zijn zege op Barcelona nog maar vijftien punten uit drie wedstrijden én dat is wel erg. Tenminste, als je wereldkampioen in de MotoGP wilt worden. Franco Morbidelli staat inmiddels op twee zeges en dat maakt Petronas Yamaha SRT van ‘onze’ Wilco Zeelenberg het meest succesvolle MotoGP-team van 2020.

Tot nu toe. Met de top-6 binnen 32 punten, kan er de komende drie MotoGP-races nog van alles gebeuren. Wie er wereldkampioen wordt? Geen idee. Zelfs Andrea Dovizioso is nog volop in de race. Dezelfde Andrea Dovizioso die volgend jaar zeer waarschijnlijk testrijder wordt. Het zou ergens wel passen in 2020 als hij gaat testen met nummer 1 op z’n kuip…

Knipper twee keer met je ogen en je mist drie dingen. Zo kun je het best de motorsport op dit moment samenvatten. Daarom selecteert onze sportcoördinator Marien Cahuzak elke maandag zijn eigen top-3, zodat jij een beetje overzicht houdt.

Hoera voor Roan!

Het is tot nu toe een zeer ingewikkeld crossjaar voor Nederland, met als beste (of eigenlijk slechtste) voorbeelden de zware blessures van Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff. Gelukkig zijn er ook successen, zoals gisteren op Lommel waar Roan van de Moosdijk zijn eerste manchezege op WK-niveau pakte en ook nog ‘even’ tweede werd in de MX2-daguitslag. Sinds de MXoN op Assen in 2019 heb ik een zwak voor Roan, want nadat hij afviel als derde rijder bij TeamNL bleef hij zich heel positief opstellen. Hoe zuur het voor hem ook allemaal geweest moet zijn. Hopelijk is dit het begin van heel veel moois!

Ai

Zestiende… Het is na de vierde plek de meest vervelende positie om een race te eindigen. Nét geen WK-punt. Helemaal zuur is het, als je overal snel bent, behalve op het rechte stuk. In het geval van Motorland Aragon heb je dan een gigantisch probleem, waar Bo Bendsneyder inmiddels over mee kan praten. Op het rechte stuk verloor hij het op pure topsnelheid. Gedurende de rest van de ronde kon hij inlopen, soms met meer dan een halve seconde per ronde, en aanvallen, maar op het rechte stuk werd zijn winst weer teniet gedaan en konden anderen vanuit de slipstream voorbij komen of een klein gaatje slaan. Bendsneyder eindigde als 16de op 27,404 van racewinnaar Sam Lowes.

‘Het gevoel was goed, de motor was super, maar hier was heel duidelijk zichtbaar dat we een beetje topsnelheid missen. Het is jammer dat ik net de punten heb gemist, maar ik ben wel trots op mezelf en vooral op mijn teamleden, die ervoor hebben gezorgd dat de fiets er echt goed bij stond dit weekend – want we hebben wel laten zien dat we gewoon mee kunnen doen.’ Met nog twee keer Valencia en één keer Portimao krijgen Bo en NTS RW Racing GP nog drie kansen om 2020 enigszins positief af te sluiten.

Laten we het hopen!

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Misschien vind je dit ook interessant?