maandag 5 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Verhoeven sterk tijdens eerste proef

Zondagochtend 16 oktober werden de laatste formaliteiten gedaan in Marokko voorafgaand aan de Oilibya Rally du Maroc. Daarna heeft Frans Verhoeven een proefrit gedaan op zijn nagelnieuwe Sherco 4.5 rally, zodat hij de vering nog goed kon afstellen. Naast Verhoeven zijn er ook andere Nederlandse deelnemers, zoals Dakarrijder Henk Knuiman en het team van De Rooy met hun nieuwe truck. De rally in Marokko is een goede voorbereiding voor de Dakar Rally, die 1 januari 2012 van start zal gaan in Mar del Plata, Argentinië.

Frans Verhoeven is vorig jaar tijdens de Oilibya Rally du Maroc als vierde gefinisht. Dat betekent dat hij nummer 4 krijgt en hij als vierde moest starten achter Rodrigues, Przygonski en Coma. Verhoeven had dus een sterk veld voor hem. Frans: “We zijn hier hoofdzakelijk als laatste test voor de Dakar. Daarnaast willen we zien waar we staan ten opzichte van de concurrentie op technisch gebied. Ik heb dus eigenlijk geen enkele druk van Sherco om hier een topprestatie neer te zetten. Het belangrijkste voor hen is dat we een betrouwbare motor hebben en dat ikzelf geen schade oploop.”

In het begin van de eerste proef op 17 oktober moest Verhoeven nog erg in z’n ritme komen. Al snel kreeg de motorcrosser het oude, vertrouwde gevoel weer terug en ging het tempo omhoog. Bij de benzine stop, na 175 km, was hij al aardig ingelopen op de Pool Przygonski, die als tweede was gestart. Frans: “Na de stop werd het parcours veel technischer en voelde ik me steeds zekerder op de motor. Marc Coma zag ik op ongeveer 30 km van de finish stilstaan met een kapot motorblok.
Hij zou later bij een andere rijder achterop naar het eind van de proef zijn gekomen. Maar dat ging waarschijnlijk niet naar zijn zin. Hij heeft het stuur namelijk zelf in handen genomen met de eigenaar van de motor achterop. Hij moet nu een blok vervangen en valt vandaag uit. Morgen mag hij weer starten. Hij krijgt dan wel 10 uur straftijd in het algemeen klassement. Zie dat nog maar eens dicht te rijden! Dat lukt zelfs Coma niet.”

Frans Verhoeven behaalde als eindresultaat deze dag een nette zesde plaats. Frans: “De motor, en dan specifiek het rijwielgedeelte, voelt super aan en geeft veel vertrouwen op deze rotsachtige bodem. Het blokje loopt ook als een trein, maar komt misschien nog iets te kort als het om topsnelheid gaat. Dat is waar ik vandaag de meeste tijd door heb verloren. De Michelin Desert achterband was na 297 km proef, volledig op en er zat geen enkele nop meer op. Ook de voorband is volledig op door de harde remacties op de harde bodem.”

Eindresultaat eerste dag:
1 Barreda Husqvarna
2 Concalvez Husqvarna
3 Casteu Yamaha
4 Rodrigues Yamaha
5 Pain Yamaha
6 Verhoeven Sherco
7 Przygonski KTM
8 Ullevalseter KTM
9 Knuiman KTM

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen