woensdag 28 februari 2024

Voorbeschouwing GP Motorcross Valkenswaard

Jeffrey Herlings

Zeven jaar achter elkaar zegevierde Jeffrey Herlings op het Eurocircuit van Valkenswaard in de MX2-klasse. Na drie wereldtitels in die klasse vond hij de tijd rijp om de overstap te maken naar de MXGP, de koningsklasse van de motorcross. De entree van Herlings in deze topklasse verliep zeer ongelukkig. Pas tijdens de tweede manche van de Italiaanse GP, kon Herlings zich met de strijd voorin bemoeien. Dat leverde hem een vierde plaats op. Dat biedt perspectieven voor Valkenswaard, al moet er waarschijnlijk niet worden gerekend op een achtste zege van Herlings.

Coldenhoff en de andere Nederlanders

Glenn Coldenhoff heeft dit jaar nog weinig indruk kunnen maken. Net als Herlings rijdt hij voor het Red Bull KTM-team. KTM-rijders Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff bekleden respectievelijk de 12de en de 13de plaats. In de modder van Indonesië presteerde Coldenhoff prima met een tweede plaats in de enige gereden manche, maar verder valt het tot nu toe tegen. Hopelijk voor hem kan de race in Valkenswaard voor een ommekeer zorgen. Van Nederlandse zijde komen verder Jaap Corneth en Sven van der Mierden aan de start. Voor Van der Mierden mag deze GP met recht een thuis-GP worden genoemd, want hij is woonachtig in Valkenswaard. 

De kanshebbers

Achtvoudig wereldkampioen Antonio ‘Tony’ Cairoli – uitkomend voor hetzelfde team als Coldenhoff – komt als ranglijstaanvoerder naar Valkenswaard. De kans dat hij ook na de Nederlandse GP nummer één is mag hoog worden ingeschat, want de op Sicilië geboren Italiaan zegevierde al zes keer op het Eurocircuit. De meeste tegenstand voor Cairoli mag worden verwacht van Honda-rijder Tim Gajser. De Sloveen is dè verrassing van de afgelopen jaren. Gajser bezet momenteel de tweede plaats, met een achterstand van slechts 18 punten op Cairoli.

De aanvoerders in de MX2

Na de eerste vijf GP’s wordt in de MX2 het klassement aangevoerd door de 20-jarige Pauls Jonass, bij KTM de opvolger van Herlings. De Let heeft een voorsprong van negen punten op de Zwitser Jeremy Seewer, de kopman van het fabrieksteam van Suzuki. Op plek drie de verrassend sterk rijdende Deen Thomas Kjer Olsen, die op de racedag in Valkenswaard zijn twintigste verjaardag viert. Gelet op zijn sterke rijden in de kampioenscross van Harfsen zou hij zichzelf wel eens een heel mooi verjaardagcadeau kunnen schenken: een plekje op het erepodium. 

De Nederlanders in de MX2

Wil Brian Bogers zijn klassering van vorig jaar evenaren, dan zal hij vanaf nu meer punten moeten scoren. Hopelijk kan zijn thuiswedstrijd voor een ommekeer zorgen. Zijn teamgenoten zijn de 20-jarige Zuid-Afrikaan Calvin Vlaanderen (die ook over een Nederlands paspoort beschikt) en Davy Pootjes. Pootjes zal er in Valkenswaard ook niet bij zijn, want er is een operatie noodzakelijk aan zijn schouder, waardoor hij twee maanden aan de zijlijn zal staan. Ook Bas Vaessen moest vanwege een blessure deze beide GP’s missen, maar is er in Valkenswaard wel weer bij. Freek van der Vlist reed twee GP’s, scoorde in Indonesië, maar bleef in Italië puntloos. De laatste Nederlander is Lars van Berkel. 

Het tijdschema voor de wedstrijddag op zondag:

13.15 MX2 1e manche 30 minuten + 2 ronden

14.15 MXGP 1e manche 30 minuten + 2 ronden

16.10 MXGP 2e manche 30 minuten + 2 ronden

17.10 MXGP 2e manche 30 minuten + 2 ronden 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen