maandag 27 mei 2024

UPDATE Nieuwe flitspaal: nachtmerrie voor motorrijders?

Een nieuw snufje van de Belgische politie, de zogenaamde ‘superflitspaal’. Hij kan 32 voertuigen in de gaten houden én flitsen. Tegelijk! De Belgen zetten de superflitspaal binnenkort in, zo schrijft de NOS. Is dit de nieuwe nachtmerrie voor motorrijders?


UPDATE (19-4-2017)

De zogenaamde superflitspaal komt misschien naar Nederland. In België is hij nu in gebruik genomen en het Nederlandse Openbaar Ministerie onderzoekt nu ook de mogelijkheden. Het OM weet namelijk nog niet precies welk type flitspaal het wil aanschaffen. “Er zijn meerdere fabrikanten die dit soort flitspalen aanbieden. Zo zijn er ook palen die opmerken of iemand achter het stuur aan het bellen is of dat er rode kruizen worden genegeerd”, aldus het OM tegen de Telegraaf. Als het de flitser wordt die ook in België wordt gebruikt kost het zo’n €50.000 per flitspaal. Niet duur voor een vermenigvuldiging van het aantal boetes.


De Mesta Fusion, zoals het ding heet, kan acht rijstroken tegelijk in de gaten houden. Bumperkleven, rechts inhalen, door rood en op de vluchtstrook rijden heeft het apparaat allemaal door. Ook kan hij detecteren welke automobilisten geen gordel om hebben of mobiel zitten te bellen. De flitspaal met zijn 36 megepixels kan zowel overdag als ’s nachts worden ingezet. Zelfs verkeerd voorsorteren blijft voor de superflitser niet onopgemerkt. Het is nog niet duidelijk of de flitspaal ook naar Nederland komt.

Voertuigen kunnen tot 200 meter worden gevolgd en het apparaat heeft een foutmarge van 1 procent, aldus de fabrikant. Uit onderstaand filmpje lijkt de flitspaal in eerste instantie op tegemoetkomend verkeer te zijn gericht. Motorrijders lijken dus de dans te ontspringen. Toch is de nieuwe boete-inner ook de andere kant op af te stellen. Wie een beetje wil doorrijden en er alsnog aan wil ontsnappen heeft maar één optie. De superflitspaal kan geen snelheden van boven de 300 km/u detecteren…

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen