woensdag 24 april 2024

Voorbeschouwing WorldSSP(300) Assen: heb jij ook zo’n zin in een Nederlands feestje?

Met regerend wereldkampioen Jeffrey Buis, Loris Veneman en Ruben Bijman heeft Nederland meerdere troeven in de World Supersport 300. En zeker tijdens de thuisrace op het TT Circuit Assen. Ook in de World Supersport kan het een Nederlands feestje worden. Glenn van Straalen van Pata Yamaha Ten Kate Racing reed zich de laatste seizoenen het podium op.

Niemand won zoveel World Supersport 300 races als Jeffrey Buis. Daarnaast is de 22-jarige Nederlander de enige rijder met twee World Supersport 300-titels op zijn naam. Buis staat inmiddels op twaalf zeges, maar hij won nog nooit zijn thuisrace in Assen. Na twee wereldtitels met MTM Kawasaki verhuisde de coureur uit Steenwijkerwold deze winter naar Freudenberg KTM.

Dat Buis zich snel thuis voelde bij het Duitse team liet hij zien tijdens de eerste ronde van de WorldSSP300 op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Na slechts een elfde kwalificatieplek was Buis in het tweede deel van de eerste race erg sterk. Er bleef een kopgroep van twintig rijders bij elkaar, iets wat meer regel dan uitzondering is in deze raceklasse. De KTM-rijder leek in de laatste ronde te gaan winnen, totdat hij zich in Bocht 10 verremde. Buis kwam als tweede achter Inigo Iglesias over de finish. ‘Een stomme fout’, zei Buis in het parc fermé. Na de podiumceremonie werd Buis ineens toch als winnaar uitgeroepen, omdat Iglesias een penalty van drie seconden had gekregen vanwege een inhaalactie in de laatste ronde waarbij er een aantal rijders ten val kwamen. En zo won de regerend wereldkampioen bij zijn debuut voor Freudenberg KTM-Paligo Racing.

WorldSBK Barcelona 2024: Van der Mark en BMW in vorm voor Assen

In de tweede race – die Iglesias wel zou winnen – zat het Buis niet mee. Opnieuw bleef er een gigantische club rijders bij elkaar. Buis kreeg problemen met de koppeling: ‘Ik had moeite om de motor gestopt te krijgen en dat is erg lastig in zo’n groep’, verklaarde hij na afloop. Buis werd slechts zeventiende en behaalde geen WK-punten. Toch gaat Buis als grote favoriet beginnen aan de tweede ronde van het seizoen die van 19 t/m 21 april wordt verreden op het TT Circuit Assen. Maar er zijn meer Nederlandse kanshebbers.

Regerend wereldkampioen Jeffrey Buis won tijdens zijn debuut voor KTM in Barcelona.

Meer Nederlandse azen

Loris Veneman werd door de WorldSBK-organisatie vooraf ook getipt als één van de vijf kandidaten voor de wereldtitel. De 17-jarige coureur kende vorig jaar een geweldig debuutseizoen waarin hij als beste nieuwkomer inclusief een overwinning op een achtste plek eindigde in het WK. Veneman bleef – in tegenstelling tot Buis – wel bij MTM Kawasaki. Toch had de jonge coureur uit Dalfsen het niet makkelijk in Barcelona en was hij vrij weinig vooraan in de kopgroep te vinden. Door een sterk slot werd Veneman nog wel vijfde in de eerste race, maar in de tweede race moest hij genoegen nemen met een vijftiende plaats.

De slotfase van de tweede race was zeer chaotisch. Slipstreamen is in deze klasse cruciaal en geen enkele rijder wilde in de voorlaatste ronde als eerste het rechte stuk op gaan. Dit leverde een gevaarlijke situatie op, waarbij leider Iglesias zelfs zijn hand opstak wat voor extra verwarring zorgde. Veneman – en wellicht ook andere rijders – dacht door dit gebaar dat er door deze rare actie een gevaarlijke situatie op de baan was ontstaan en was even afgeleid. Dat kostte de Nederlander veel plaatsen en de kans op een goede klassering.

Ruben Bijman, de derde Nederlander, liet zich in beide races ook goed zien in de kopgroep. Bijman begint aan zijn vierde seizoen in de WorldSSP300 en racet op een Kawasaki van Team Flembbo-PL Performances. Bijman finishte als achtste en elfde, en is zijn tijdens zijn thuisrace – net als Veneman en Buis – een rijder om serieus rekening mee te houden. Maar een voorspelling doen in de WorldSSP300 is gezien de kleine verschillen een onmogelijke opgave. Tijdens de Nederlandse ronde mogen Senna van der Hoven en Dylan Czarkowski met een wildcard hun debuut maken op WK-niveau. De jonge coureurs komen normaal gesproken uit in het Duitse IDM Supersport 300 -kampioenschap.

Pata Yamaha Ten Kate Racing teammanager Kervin Bos vliegt Stefano Manzi in de armen na de eerste zege van 2024.

Glenn van Straalen wil revanche

De World Supersport reed in Barcelona hun tweede ronde van het seizoen, nadat deze klasse ook al in Australië in actie was gekomen. Glenn van Straalen kent tot nu toe geen gemakkelijke start bij Pata Yamaha Ten Kate Racing. Op Phillip Island bleef de coureur uit Hoogkarspel puntloos. Na een moeizame kwalificatie in Barcelona moest Van Straalen als eenentwintigste starten. De races waren hoopvol waarin hij zich naar een veertiende en tiende plaats wist op te werken. Voorafgaand aan het seizoen had Van Straalen zich als doel gesteld om te winnen in Assen, omdat hij daar de afgelopen seizoenen op het podium wist te finishen als coureur van het EAB Racing Team. Gezien de seizoenstart lijkt Van Straalen zijn doel te moeten bijstellen, maar wellicht kan hij voor eigen publiek boven zichzelf uitstijgen.

Van Straalen’s teamgenoot Stefano Manzi deed het uitstekend in Barcelona. De Italiaan werd tweede in de eerste race achter Adrian Huertas en pakte zijn eerste zege van 2024 in de tweede race. Manzi lijkt dus in vorm om te scoren in Assen. Twan Smits zal met een wildcard aan de start verschijnen. De 20-jarige coureur uit Steenwijk domineerde vorig jaar samen met zijn landgenoot Melvin van der Voort (18) de Duitse IDM Supersport. Eind vorig jaar mocht Smits als invaller al eens ruiken aan de WorldSSP op Portimão. Nu mag het talent van Team Apreco voor eigen publiek laten zien waar hij staat op WK-niveau. En waar Van der Voort – rijdt komend jaar het Spaanse Supersport kampioenschap – verwacht werd, ging de tweede wildcard naar Wiljan van Wikselaar. Een alleskunner in de motorsport. De 28-jarige coureur reed de Dakar, was een crosser en stapte in 2019 pas voor het eerst op een wegracer. Van Wikselaar werd vorig jaar IDC Dutch Supersport-kampioen en rijdt komend seizoen met een eigen team op een Ducati in de IDM Supersport. ‘Een droom die uitkomt, maar het is ook een sprong in het diepe. Mijn doel is om mij te kwalificeren, zodat ik kan racen tegen de beste rijders van de wereld’, vertelde Van Wikselaar bij de bekendmaking van zijn wildcard.

Stap voor stap lijkt Glenn van Straalen (28) zich beter thuis te voelen op de Yamaha van Ten Kate Racing.

Foto’s: WorldSBK, Teams

Meer Nederlandse kanshebbers
De Northern Talent Cup rijdt in het bijprogramma van de WorldSBK Assen de eerste ronde van 2024. Kyano Schoo, Tom Kuil, Jurrien van Crugten en Delano Greven zijn net als vorig jaar de Nederlandse deelnemers. Gezien de prestaties van vorig jaar zijn Van Crugten en Schoo de Nederlandse troeven voor de podiumplaatsen in Assen.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen