woensdag 24 april 2024

WK IJsspeedway Inzell: valse start voor Jasper Iwema – wereldtoppers

Na het eerste GP-weekend zijn er nog vier serieuze kandidaten voor de Wereldtitel IJsspeedway. In de Max Eicher-arena van Inzell zette thuisrijder Max Niedermaier tijdens de eerste GP-race op zaterdagavond het stadion in vuur en vlam. Hij troefde op de streep titelverdediger Martin Haarahiltunen af. De Zweed dacht dat hij de overwinning al binnen had en draaide het gas te vroeg terug. De aanstormende Niedermaier drukte de spikes net iets eerder over de meet. Een dag later moest Haarahiltunen de zege laten aan de verrassend sterke Aki Ala-Riihimäki. En met twee derde plaatsen is ook de Finse nieuwkomer Heikki Huusko nog verre van kansloos.

Tekst en foto’s Jan Boer, Emil Bolars , Gert Bos, GOOD-SHOOT.COM/Reygondeau

De machine van de Ala-Riihimäki is een opmerkelijke verschijning in het rennerskwartier. De wielbasis is ongeveer twintig centimeter langer en de zithoogte twintig centimeter lager dan van een conventioneel rijwielgedeelte. Het concept functioneert verrassend goed. ‘De machines in de ijsspeedwaysport zijn al vijfentwintig jaar nagenoeg gelijk. Ik wilde eens iets nieuws proberen. Twee jaar geleden ben ik dit project gestart. Het doel was om een zitpositie lager bij de grond te creëren om meer stabiliteit te krijgen in de bochten. Ik ben niet meer de jongste, dus ik moet makkelijk op en af kunnen stappen’, grapte de 58-jarige Fin.

MotoGP Portugal 2024: Jorge Martin draait de rollen om

Afstappen deed Jasper Iwema in zijn eerste heat van het kampioenschap, door een lekke achterband en onvrijwillig. Ook hierdoor strandde Iwema tijdens de eerste GP op een dertiende plaats. Een dag later reed hij met meer vertrouwen naar een tiende plek. Het deelnemersveld is dit jaar zeer aan elkaar gewaagd. Daarom heeft Iwema komend weekend nog genoeg kansen zich tijdens de afsluitende GP-ronden in Heerenveen flink te verbeteren in het eindklassement. Momenteel moet hij het doen met plek elf.

Tussenstand: 1. Martin Haarahiltunen (S), 36; 2. Aki Ala-Riihimäki (SF) 34; 3. Max Niedermaier (D) 34; 11. Jasper Iwema, 11.

Een valse start voor Jasper Iwema in de GP-serie. In de achtergrond schuift hij onderuit door een lekke band.

WMX Spanje: goed begin Lotte van Drunen

Twee vrouwen maakten de dienst uit bij de openings-GP van de WMX: thuisrijdster Daniela Guillén en Lotte van Drunen, die haar GP-debuut op Yamaha maakte. In de eerste manche (zoals altijd op zaterdag) had Van Drunen kopstart voor wereldkampioene Courtney Duncan, Lynn Valk en Guillén. Duncan nam direct de eerste plaats over en Guillén stootte door naar de tweede plaats. Nadat Duncan onderuit was gegaan, kwam de Spaanse op kop en bleef dat tot aan de finish voor Van Drunen, Duncan en Valk.

Op zondag opnieuw kopstart voor Van Drunen, terwijl Guillén als vierde het startveld verliet achter Duncan en Valk. Al in de eerste ronde klom Guillén op naar de tweede plaats. Duncan kon elke hoop op een goede klassering vergeten, want zij kwam ten val en zakte terug om uiteindelijk 19e te worden. Guillén en Van Drunen staken met kop en schouders boven de rest uit. Halverwege de race keek Sara Andersen – derde – al tegen een achterstand van 35 seconden aan! Guillén en Van Drunen deden niets voor elkaar onder, maar de rijdster uit Lloret del Mar won. Op de finish was het verschil minder dan een seconde. Valk werd vierde, goed voor de derde plaats totaal achter Guillén en Van Drunen. Shana van der Vlist en Danée Gelissen scoorden in beide manches, terwijl Britt Jans-Beken puntloos bleef door motorproblemen.

Daniëlle Guillén won voor Lotte van Drunen (links) en Lynn Valk.

EMX250 SPANJE: Sterke start Nederlanders

Van Erp en Valk reden beiden sterk in hun eerste wedstrijd op het circuit van Arroyomolinos. Bij Valk kwam dat in de uitslag niet tot uiting, omdat hij in de tweede manche slechts 19e werd. Maar in de eerste manche waren beide voorin te vinden. Valk leek tweede te gaan worden, maar door een foutje bij een sprong zakte hij terug naar de vierde plaats. Winst was er voor Valerio Lata, op korte afstand gevolgd door Karlis Alberts Reisulis en Mathis Valin. Van Erp kwam als vijfde over de finish.

Nog op het startveld verdrong Van Erp in de tweede manche Janis Martins Reisulis van de leiding. Lang bleef hij niet op kop, want door een val in de eerste ronde verloor hij enige posities. Van Erp bleef wel voorin en werd als derde afgevlagd. Die plek had hij ook in het dagklassement. Winst was er voor de Italiaan Lata (eerste en tweede) voor de Fransman Valin (derde en eerste). Bradley Mesters kwam sterk voor de dag met zijn tiende en vijfde plaats.

Ivano van Erp is goed begonnen in het EMX250.

ONK Speedway Veenoord: Mika Meijer op herhaling

De organisatie in Veenoord koos ervoor het Nederlands kampioenschap al vroeg in het seizoen te verrijden. Zo voorkwamen ze dat rijders door EK- of WK-wedstrijden later in het jaar moesten afzeggen. Ook zouden veel rijders ritme op willen doen voor het nieuwe seizoen en daarom het ONK meepakken. Veel deelnemers hadden nog niet getraind, waardoor er duidelijke niveauverschillen zichtbaar waren. Mika Meijer en Henry van der Steen staken met kop en schouders boven het veld uit. In de finale wist Van der Steen het Meijer in de eerste bocht nog wel knap lastig te maken. Maar die aanval werd vakkundig afgeslagen, waarna Meijer overtuigend de finale wist te winnen en zijn kampioenschap prolongeerde.

Meijer, die vorig jaar met het Nederlandse team in Roden nog wereldkampioen werd op de langbaan, zet dit jaar de speedwaysport meer op de voorgrond. Hij heeft inmiddels contracten ondertekend met teams in Poolse (Torun), Deense (Holstebro) en Zweedse profcompetities (Vetlanda). Meijer hoopt daar dit jaar definitief door te breken en van de sport zijn beroep te kunnen maken.

Uitslag: 1. Mika Meijer, 2. Henry van der Steen, 3. William Kruit

Finale-Veenoord: Mika Meijer (links) en Henry van der Steen duelleren om de leiding in de finale.

ONK zijspan Oldebroek: Letse tweeling wint Oldebroek

Het circuit van Oldebroek kenmerkte zich als loodzwaar. In de eerste heat werden Keuben/Rietman winnaar met de Letse tweeling Daniels en Bruno Lielbardis op twee. De broertjes Leferink streden ook mee, maar stonden lang stil met een steen in het voorwiel en vielen daardoor terug. Wilkinson/Millard werden derde met Wijers/Van Hal op vier. Hermans/Van den Bogaart waren in de eerste ronde betrokken bij een opstopping en hierbij was het spatbord van het bakwiel gevallen. Dit maakte de job van Ben van den Bogaart niet makkelijk maar ze werden knap vijfde. In de tweede heat had Lielbardis de minste problemen op het zware circuit en werden zij verrassend de heat- en ONK-winnaar! Keuben en Hermans waren in gevecht totdat Keuben/Rietman er hard af gingen! Wonder boven wonder konden ze door en werden nog zevende. Hermans werd tweede. De broertjes Leferink kenden nu minder problemen en werden derde. De Duitser Prümmer werd vierde en Wilkinson/Millard vijfde.

Daniels en Bruno Lielbardis konden het best overweg met het zware zand.

Dutch Masters Oldebroek: Herlings op 100%

Na zijn dubbele winst in Harfsen voegde Jeffrey Herlings er paasmaandag in Oldebroek weer twee overwinningen aan toe in de 500cc. Net als in Harfsen werden ook nu Romain Febvre en Calvin Vlaanderen telkens tweede en derde. Herlings en Febvre staken in beide manches ver boven de rest uit. Hun onderlinge verschil was slechts enkele seconden. Spannend was het niet echt, want de Fransman zag geen kans om Herlings van de leidende positie te verdringen. Vlaanderen keek in beide races tegen een forse achterstand aan op Herlings en Febvre. Hij finishte in de eerste manche ruim een halve minuut na Herlings, in de tweede race was het verschil bijna één minuut. De Fin Jere Haavisto en Micha-Boy de Waal waren in de eerste manche de enigen die net zoveel ronden aflegden als Herlings, in de tweede manche werden beiden net als de andere rijders op een ronde gezet.

Ook de 250cc kende in beide manches dezelfde uitslag. De Fransman Thibault Benistant zegevierde twee keer, met de Let Janis Reisulis als tweede, Rick Elzinga als derde en Cas Valk als vierde.

Gyan Doensen kende in de 125cc geen enkele vorm van tegenstand. Hij reed eenzaam op kop en kwam twee keer met grote voorsprong als winnaar over de finish.

De Let Jekabs Hudolejs werd eerste en tweede in de 85cc en dat leverde hem de dagzege op voor Timo Heuver, die derde en eerste werd.

De slotwedstrijd van de Dutch Masters of Motocross is op zondag 21 april in Markelo.

Tussenstanden
500cc: 1. Herlings, 100; 2, Febvre, 88; 3. Vlaanderen, 80
250cc: 1. Valk, 86; 2. Elzinga, 82; 3. Oliver, 70
125cc: 1. Doensen, 93; 2. Ozolins, 84; 3. Hindersson, 63
85cc: 1. Heuver, 95; 2. Van Mechelen, 64; 3. Hudolejs, 63
Start van de eerste manche met de drie hoofdrolspelers al meteen voorin: Jeffrey Herlings (84), Romain Febvre (3) en Calvin Vlaanderen (10).

Sport kort

• Promotor Infront heeft laten weten dat ze graag binnen enkele jaren weer een Motorcross der Naties op het TT Circuit Assen wil laten verrijden.

• Bij de EMX85 in het Deense Svebølle is Jannes Vos derde geworden.

• Arnhem heeft het driejarig contract met Infront met twee jaar verlengd en dat betekent dat de Nederlandse MXGP tot en met 2027 in Arnhem zal worden verreden.

• Voor Brian Bogers leken de GP’s over. En uit doordat het team waarmee hij een contract had ermee kapte. Maar hij rijdt alsnog de GP’s, als teamgenoot van Glenn Coldenhoff in het Fantic-fabrieksteam van Louis Vosters. Bogers neemt de plaats in van Roan van de Moosdijk, die zijn contract met dat team heeft laten ontbinden.

• De organisatie van Oldebroek wil proberen binnen enkele jaren een MXGP te organiseren. Na overleg met promotor Infront was de Belg Freddy Verherstraeten (verantwoordelijk voor de GP-circuitbouw) aanwezig om de baan te bekijken. Hij was positief en noemde de baan GP-waardig. De eerste stap is gezet. Met Arnhem vast in augustus kan Oldebroek een GP organiseren in het voorjaar. Maar op welke dagen, want in Oldebroek ligt sporten op zondag gevoelig.

Sport om te zien

Datum Evenement Locatie
5 april Roelof Thijs Bokaal ijsrace Heerenveen
6 april IDC Assen Assen
6/7 april GP ijsrace Heerenveen
7 april NK motorcross Lochem
7 april BeNeCup SuperMoto Chimay (B)
7 april ONK trial Zelhem
13 april NK Junior Moto Racing Assen
14 april EMX65, EMX85 en EMX Women motorcross Valkenswaard
14 april ONK grasbaan Vries
18 april FIM MiniGP Assen
Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen