dinsdag 16 april 2024

Wat zijn de kansen op een wereldtitel in de Moto3 voor Collin Veijer?

Het zou toch fantastisch zijn! Eindelijk weer een Nederlander die kan strijden voor een wereldtitel in de Grand Prix. Maar hoe realistisch is het om Collin Veijer na afgelopen weekend een Moto3-titelkandidaat te noemen? Motor.NL zocht het uit, vroeg voormalig titelkandidaat Hans Spaan om tips en bracht Veijers grootste concurrenten in kaart.

Collin Veijer debuteerde met twee podiumplaatsen, twee polepositions en een overwinning een geweldig in het Moto3-seizoen 2023. De Staphorster eindigde op een knappe zevende plaats in het wereldkampioenschap. Dat slechts vijf andere nieuwkomers vanaf het begin van de Moto3-klasse (2012) een overwinning hebben gescoord en in de top-acht van het eindklassement zijn geëindigd, geeft aan hoe bijzonder zijn prestatie was. Pedro Acosta, Joan Mir, Izan Guevara en Romano Fenati wisten dit voor 2023 in hun eerste Moto3-seizoen te presteren. Goed nieuws voor Veijer: Mir en Guevara werden in hun tweede jaar Moto3-wereldkampioen. Acosta pakte zelfs al de titel in zijn rookie-jaar. Fenati laat zien dat niet alle uitzonderlijke nieuwkomers het in hun tweede jaar nog veel beter doen. Wat Veijers titelkansen voor 2024 nog verder vergroten; drie van de zes rijders die voor hem eindigden in de titelstrijd van 2023 zijn verhuisd naar de Moto2. De grootste uitdaging voor Veijer zit in een andere rookie van vorig jaar. David Alsono is de nog niet genoemde rijder die erin slaagde om in zijn debuutjaar een race te winnen en in de top-acht van het kampioenschap te eindigen. De 17-jarige Columbiaan deed het zelfs nog veel beter. Alonso won vier Moto3-races in 2023 en deed zelfs lange tijd mee voor de wereldtitel. Acosta was de enige nieuwkomer in de geschiedenis die het nog beter deed dan Alonso. Maar Veijer deed het wat betreft behaalde WK-punten in de tweede seizoenshelft van 2023 niet veel onder voor de titelkandidaten. Slechts Jaume Masia, Ayumu Sasaki, Deniz Öncü en Alonso scoorden meer punten dan de Nederlander. Alleen Alonso racet in 2024 nog in de Moto3.

Terug naar de prestatie van Veijer met een zege en als nieuwkomer een top-acht klassering in de eindstand. Valentino Rossi, Marc Márquez, Dani Pedrosa en Jorge Lorenzo laten zien hoe uniek deze prestatie is. Deze geweldige kampioenen scoorden minder goed dan Veijer in hun eerste 125cc-seizoen op WK-niveau. In de 125cc-periode tot dertig jaar geleden wisten alleen Maverick Viñales, Casey Stoner en Marco Melandri ook een race te winnen en als Grand Prix-nieuwkomer in de top-acht van het kampioenschap te eindigen. En uiteindelijk zouden zij ook allemaal wereldkampioen worden, al gebeurde dat voor Melandri en Stoner wel in een andere klasse. Veijer heeft in zijn eerste jaar een unieke prestatie geleverd, wat zeer weinig andere rijders hem nadeden. Maar er zijn voor Veijer nog veel mooiere records om te verbreken.

Collin Veijer eerste race op Assen: P7 in thuisrace zonder thuisvoordeel

Nederlandse wereldkampioenen in een soloklasse van de Grand Prix zijn er maar zeer weinig. Alleen Jan de Vries (1971 en 1973) en Henk van Kessel (1974) wisten deze prestatie te behalen. Beiden deden dat in de 50cc. In de moderne racerij heeft Nederland nog geen wereldtitel in de Grand Prix behaald. Hans Spaan was in 1990 de laatste Nederlander die daar tot de laatste racedag van het seizoen kans op maakte. Laat Veijer nou vorig jaar het record van Spaan als laatste Nederlandse polesitter en winnaar in de GP al hebben verbroken. In 2024 zou Veijer maar zo een ander record van Spaan uit de boeken kunnen rijden; de laatste Nederlander die in gevecht was voor een GP-wereldtitel. Veijer heeft door zijn geweldige debuutjaar statistisch gezien een voordeel. Maar dat heeft Alonso ook en er zijn meer snelle talenten in het veld. Veijer en het Liqui Moly Husqvarna Intact GP-team hebben al bewezen een goede combinatie te zijn. Tijdens de officiële Moto3-test van 28 februari t/m 1 maart in Jerez was Veijer gelijk snel. De Nederlander noteerde tijdens de testdagen achtereenvolgens een vierde, derde en een zesde rondetijd. Hopelijk kan Veijer zijn vorm van vorig jaar vasthouden en zich ook weer in de races laten zien, goed met de nieuwe Pirelli-banden omgaan (waren voorheen Dunlop’s) en blijft blessureleed hem bespaard. Dan is er volgens Motor.NL geen enkele reden waarom Veijer in 2024 niet voor de Moto3-wereldtitel kan strijden.

Legendarisch! Zondag 12 november 2023 won Collin Veijer zijn eerste Grand Prix in Maleisië.

Hans Spaan: ‘Als iemand het kan, dan is het Veijer.’

Hoe lang geleden is het dat een Nederlandse Grand Prix-coureur kans maakte op de wereldtitel? 34 jaar! Zo lang geleden is het dat Hans Spaan tweemaal op rij vicewereldkampioen werd in de 125cc. In 1989 was Alex Crivillé te sterk en een jaar later werd Loris Capirossi met hulp van Italiaanse landgenoten wereldkampioen op Phillip Island. De 65-jarige Spaan – die na zijn carrière nog jarenlang sleutelde in de Grand Prix en tegenwoordig karts prepareert – is dé uitgelezen persoon om zijn mening te vragen naar zijn mogelijke opvolger als Nederlandse kandidaat voor een wereldtitel in de Grand Prix: Collin Veijer.

Hans, heb jij tips voor Collin mocht hij voor de Moto3-wereldtitel strijden?

Nee, want iedereen doet het op zijn eigen manier. Collin weet wat hij doet. Daarnaast heeft hij een goed team met goede mensen om zich heen. Er zijn ontzettend veel situaties waar hij mogelijk in terecht kan komen. De tips krijgt hij op dat moment zelf van de mensen die om hem heen staan. Het verschil met toen en nu is enorm. In mijn tijd waren de verschillen tussen de motoren groot en moest je een goede motor hebben om te kunnen winnen. Nu zijn de motoren in de Moto3 nagenoeg gelijkwaardig, waardoor iedereen in theorie kan winnen. Dat maakt het erg interessant.

Coureur en technicus tegelijk zijn, dat komt tegenwoordig niet meer voor. Hans Spaan was in zijn tijd niet alleen coureur, maar ook technicus. En dat laatste is hij nog. Foto: Henk Keulemans.

Kan jij je nog herinneren hoe dat voor jou voelde toen je wereldkampioen kon worden?

De spanning werd anders en om het racen heen krijg je er veel dingen bij. Je staat meer in de belangstelling van onder andere de media. Ik sleutelde ook zelf aan de motor. Natuurlijk is de aandacht leuk, maar het kostte ook veel tijd die ik beter aan het sleutelen en mijn rust kon besteden. De kunst is om je focus bij het racen te houden.

Is Collin Veijer een kandidaat voor de wereldtitel in 2024?

Als iemand het in Nederland kan, dan is hij het. Collin heeft alles; hij heeft veel talent en een goede achtergrond. Wanneer Veijer het al niet lukt, dan wordt het wel heel moeilijk om in Nederland nog een wereldtitel in de Grand Prix te behalen. En wat goed is komt snel, dat bleek vorig jaar wel. Wanneer je goed bent, heb je echt geen vijf of zes jaar in de Grand Prix nodig om te winnen. Dat zit je er gelijk bij. Natuurlijk maakte Collin nog wat foutjes, maar dat mag ook in je eerste jaar. Hij heeft geweldige races laten zien, zoals de pole in Oostenrijk en de overwinning in Maleisië. Hij is zonder meer een kanshebber voor de wereldtitel in 2024. Maar het moet wel de goede kant opvallen. Een blessure kan bijvoorbeeld alles veranderen. Maar als dat goed gaat, dan kan het zomaar gebeuren dat hij wereldkampioen wordt. Waarom niet!

Hoe heb je gekeken naar Veijers zege waarmee hij jouw record als laatste Nederlandse Grand Prix-winnaar (1990) uit de boeken reed?

Ik was op de kartbaan in Eindhoven en had de wekker gezet om de Moto3-race te bekijken. Collin was zo sterk die race. Ik moest eigenlijk al aan het werk, maar wilde de race afkijken. Geweldig wat hij deed en dat al in zijn eerste seizoen. Op het moment dat Veijer won, besefte ik niet dat ik de laatste Nederlandse winnaar was. Dat kwam wel gelijk in beeld tijdens zijn uitloopronde. Toen dacht ik er pas aan. Daarna kreeg ik verzoekjes en aandacht vanuit de media. Maar dat dat zo lang heeft moeten duren voordat er weer een Nederlander won is wel bizar.


De concurrenten van Collin Veijer

David Alonso

 • Leeftijd: 17 jaar *
 • Geboorteland: Colombia
 • Team: GASGAS Aspar Team
 • Merk: GASGAS

Na het vertrek van Jaume Masia en Ayumu Sasaki naar de Moto2 is David Alonso – in het huidige deelnemersveld – de best geklasseerde Moto3-rijder van 2023. De 17-jarige Colombiaan won vorig jaar al vier races en deed lang mee voor de wereldtitel. En dat in zijn debuutseizoen! Alonso is een wereldtalent en op papier Veijers grootste concurrent in 2024.

Daniel Holgado

 • Leeftijd: 18 jaar *
 • Geboorteland: Spanje
 • Team: Red Bull KTM Tech3
 • Merk: KTM

Daniel Holgado begon geweldig aan het seizoen 2023. Met drie zeges ging de Spanjaard met een ruime voorsprong in het kampioenschap de zomerstop in. Holgado kon het niet afmaken in de tweede seizoenshelft en behaalde nog slechts enkele podiumplaatsen. Hierdoor zakte hij naar een vijfde plek in de eindstand, maar in 2024 is hij zeker weer één van kanshebbers op de wereldtitel.

Ivan Ortolá

 • Leeftijd: 9 jaar *
 • Geboorteland: Spanje
 • Team: MT Helmets MSI
 • Merk: KTM

Vorig jaar eindigde Ivan Ortolá als zesde in de eindstand. De KTM-rijder won de derde en vierde Grand Prix van 2023, maar moest het vervolgens doen met voornamelijk resultaten tussen de vierde en achtste plek. Ortolá heeft wel aangetoond zeer constant te kunnen scoren. Wel moet nog blijken of hij na zijn overstap naar MT Helmets MSI nog dezelfde resultaten kan behalen.

Angel Piqueras

 • Leeftijd: 17 jaar *
 • Geboorteland: Spanje
 • Team: Leopard Racing
 • Merk: Honda

Om een rijder die nog nooit een Grand Prix heeft gereden een titelkandidaat te noemen lijkt voorbarig. Maar dat werd drie jaar geleden ook van Pedro Acosta gedacht. Angel Piqueras is na zijn dominante titels in de Red Bull Rookies Cup en JuniorGP Moto3 in 2023 absoluut een coureur om rekening mee te houden. Wel liep de debutant een achterstand op, omdat hij vanwege een blessure niet kon deelnemen aan de officiële test in Jerez.

José Antonio Rueda

 • Leeftijd: 18 jaar *
 • Geboorteland: Spanje
 • Team: Red Bull KTM Ajo
 • Merk: KTM

José Antonio Rueda kwam vorig jaar als kampioen in de Red Bull Rookies Cup en JuniorGP Moto3 naar de Grand Prix. De Red Bull KTM Ajo-coureur reed niet zo opvallend als collega-nieuwkomers David Alonso en Collin Veijer, maar deed het wel goed met een negende positie in de eindstand. Met zijn opgedane ervaring en zijn talent kan Rueda het eigenlijk alleen maar beter gaan doen in 2024. Tijdens de officiële Moto3-test in Jerez noteerde de Spanjaard de beste rondetijd.

David Muñoz

 • Leeftijd: 17 jaar *
 • Geboorteland: Spanje
 • Team: BOE Motorsports
 • Merk: KTM

Onstuimig, snel en agressief zijn de beste termen om de eerste twee Grand Prix-seizoenen van David Muñoz te omschrijven. De Spanjaard heeft moeite om zich goed te kwalificeren, maar weet in de races praktisch altijd zijn weg naar voren te vinden. Vorig jaar eindigde hij ondanks blessures op een tiende positie in de eindstand.

*Leeftijd bij de start van het seizoen op zondag 10 maart in Qatar.

Foto’s: Henk Keulemans, ANP, Getty Images, JuniorGP, Teams

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen