Wildcards voor Valkenswaard

Het deelnemersveld bij een Grand Prix bestaat in de klassen MX1 en MX2 voor het overgrote deel uit rijders die uitkomen voor teams die een contract met promotor Youthstream hebben afgesloten om aan de hele GP-cyclus deel te nemen. Maar er blijft altijd nog ruimte over voor een paar extra rijders. Per klasse mag de motorbond van het organiserende land – in het geval van Valkenswaard de KNMV – namelijk twee rijders inschrijven op een zogenaamde wildcard. Voor de GP van Valkenswaard is er gekozen voor twee jonge rijders in de MX2 en twee ervaren rijders in de MX1. Micha Boy de Waal en Donny Bastemeijer zijn aangewezen voor de MX2, Mike Kras en Marc de Reuver voor de MX1.

Micha Boy de Waal (16, Veen, foto boven) kreeg over het seizoen 2010 de Ben Majoortrofee toegekend. Deze prestigieuze onderscheiding gaat naar een jong talent. Hij heeft al veel internationale ervaring opgedaan in de 85cc-klasse van het Europees kampioenschap. Daarin werd hij in 2010 tweede. In datzelfde jaar was hij zevende in het wereldkampioenschap en pakte hij de Nederlandse titel. Na de eerste drie wedstrijden van het ONK bezet hij de negende plaats in het voorlopige klassement. De Waal maakt deel uit van het Beursfoon Rockstar Suzuki Team.

Donny Bastemeijer (18, Heinenoord) deed afgelopen seizoen van zich spreken in het EK in de klasse MX2. Hij won zelfs de wedstrijd in Lommel en eindigde als vierde in het klassement. Als rijder van het Nederlandse team in de Motorcross der Naties kwam hij vorig jaar in het Franse St. Jean d’Angely al een keer op het hoogste niveau uit. Afgelopen jaar werd hij Europees kampioen bij de landenteams, samen met Herjan Brakke en Ceriel Klein Kromhof. Bastemeijer rijdt voor het Heli Motors Honda TNM MX Team en staat na de wedstrijden in Oss, Halle en Heerde achtste in het ONK.

Mike Kras (24, Fijnaart) rijdt in Nederland in de MX2-klasse, maar gezien de leeftijdsbeperking van maximaal 23 jaar mag hij in de GP’s niet in deze klasse aantreden. Daarom maakt hij in Valkenswaard zijn opwachting in de MX1. Hij werd al vijf keer Nederlands kampioen in meerdere jeugdklassen. Kras maakt deel uit van het Beursfoon Rockstar Suzuki Team en bezet in het ONK MX2 de zevende plaats.

Marc de Reuver (29, Lommel) heeft ervoor gekozen dit jaar geen fulltime GP-rijder te zijn. Hij komt uit voor het Britse Lanes Kawasaki Team en concentreert zich op de kampioenswedstrijden in Groot-Brittannië en Nederland. Hij rijdt in elk geval drie GP’s. Naast Valkenswaard zal hij ook aan de start komen in de Britse GP en in de tweede Nederlandse GP in Lierop. De Reuver kan bogen op een mooie erelijst, waarop acht Nederlandse titels prijken (vijf bij de jeugd en drie in het ONK) en GP-overwinningen in de klassen 125cc en MX1.

De trainingen en kwalificaties worden op paaszondag 8 april verreden, de wedstrijden op paasmaandag 9 april.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.