Willemsen en Bax klaar thuis-GP

Aan de vooravond van het WK zijspancross raakten tienvoudig wereldkampioen Daniël Willemsen en runner-up Etienne Bax beiden zwaar geblesseerd. Gelukkig zijn ze inmiddels hersteld en kunnen ze op 16 juni de strijd met elkaar aangaan tijdens de Nederlandse zijspancross-GP in Varsseveld. Nog voordat het WK zijspanmotorcross 2013 goed en wel begonnen was, stonden de twee grootste Nederlandse kanshebbers op de wereldtitel, de Lochemmer Daniël Willemsen en Etienne Bax uit Bergeijk, al geblesseerd langs de kant. Bax liep aan de vooravond van het GP-seizoen inwendig letsel op bij een trainingsongeval, terwijl Willemsen nota bene in de eerste GP-heat van 2013 zwaar geblesseerd raakte nadat hij bij een valpartij onder zijn eigen zijspan belandde. Met maar liefst 13 (!) botbreuken was hij lange tijd uitgeschakeld.

Geluk bij een ongeluk voor de beide wereldtitelkandidaten was dat er bijna twee maanden tussen de eerste en de tweede Grand Prix zat, zodat er voldoende tijd was om te herstellen zonder veel puntverlies op te lopen. Afgelopen weekend was die tweede zijspancross-GP in de Oekraïne en Etienne Bax vierde zijn rentree op het WK-niveau met zijn bakkenist Kaspars Stupelis uit Letland met een GP-overwinning! In de eerste manche moest hij nog genoegen nemen met de tweede plaats, maar in de tweede heat reed het duo weer als vanouds en won. Bax: “Het ging geweldig. Na de valpartij op 16 maart was ik lang uit de roulatie. Ik had niet gedacht dat we al zo snel weer een GP zouden winnen. Ik ben nog niet honderd procent, dus deze zege komt ook voor ons een verrassing!” Door deze GP-winst staan Bax/Stupelis alweer zevende in de tussenstand.

Ook tienvoudig wereldkampioen Daniël Willemsen, dit jaar rijdend met de broer van Etienne Bax, Robbie Bax, in het zijspan, maakte in de Oekraïne zijn rentree. Een week eerder verbood zijn arts hem nog te starten in een NK-wedstrijd, maar desondanks liet Willemsen zien dat er op drie wielen altijd rekening met hem gehouden moet worden. Hij kwalificeerde zich als tweede, maar kreeg in de opwarmronde van de eerste manche helaas af te rekenen met machinepech. Willemsen: “Het gevoel in de trainingen was meteen goed. De pijn in de ribben en sleutelbeen was minder dan ik verwachtte, maar de fysieke conditie is nog absoluut niet wat het wezen moet. Helaas konden we in de eerste manche niet van start, omdat mijn motor stuk ging in de opwarmronde. In de tweede manche ging het beter. We konden de koplopers zelfs goed volgen, totdat mijn koppeling stuk ging en ik niet meer voluit kon gaan. Uiteindelijk zijn we nog vijfde geworden, met helaas minder WK-punten dan we hadden gehoopt. Maar ja, ook dat is motorsport. Komende weken starten we nog in de GP’s van Duitsland en Tsjechië en dan rijden we op 16 juni onze thuis-GP in Varsseveld.” Bijzonder detail is dat Daniël Willemsen in 1999, toen hij op jacht was naar zijn allereerste wereldtitel, ook de Grand Prix van Varsseveld wist te winnen. Misschien kan hij zijn imposante zegereeks veertien jaar na dato in Varsseveld voortzetten!

De Grand Prix-zijspanmotorcross wordt 16 juni verreden op het circuit De Vennebulten aan de N18 Varsseveld-Lichtenvoorde. De trainingen en kwalificaties zijn zaterdag 15 juni. In het bijprogramma wordt een EK-wedstrijd voor Quads verreden. Meer info: www.vamac.nl.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.