donderdag 18 april 2024

WK Supersport Aragón: Glenn van Straalen in topvorm

Glenn van Straalen kan niet in een betere vorm en met meer vertrouwen aan zijn thuisronde in Assen beginnen. De coureur van het Nederlandse EAB Racing Team werd tweemaal vierde in Aragón, beide keren na een zeer sterke race. In de eerste race reed de 21-jarige achter de top-3 alleen naar een vierde plaats. Vooral bij de start liet Van Straalen nog wat liggen, waardoor de top-3 al vertrokken was. Ook in de tweede wedstrijd reed Van Straalen lang alleen op de vierde plaats. In de laatste ronde ontstond er ineens de kans op een podiumplaats toen derde man Can Oncu uitviel. Tot aan de laatste bocht reed de coureur uit Hoogkarspel derde, totdat Nicolo Bulega zijn Ducati in de laatste bocht langszij stak. Van Straalen baalde in eerste instantie, want het podium was zo dichtbij, maar even later kon hij ook inzien dat hij een ijzersterk weekend had gereden. Hiervoor was Van Straalen nog niet verder gekomen dan een achtste plaats in het WK Supersport. Het is algemeen bekend dat Van Straalen erg sterk is op het TT Circuit, waardoor hij na zijn sterke optreden in Aragón ineens gezien kan worden als een reële podiumkandidaat. Glenn: ‘Of ik mijzelf zie als podiumkandidaat? Ik denk het wel. We zaten er in Aragón niet ver vanaf en Assen geeft altijd iets extra’s. Vrijdag weten we pas echt waar we staan, maar ik ga er wel voor.’

MotoGP Americas: indrukwekkende comeback Marc Márquez

Jeffrey Buis begon in Aragón aan zijn eerste volledige seizoen in het WK Supersport. Hij maakte veel progressie ten opzichte van zijn optredens eind 2021, waarbij hij zich als zestiende op 1,9 seconde van de kop wist te kwalificeren. In de races zat het voor de 2020-Supersport 300-wereldkampioen niet helemaal mee. In de eerste race viel Buis met technische problemen uit. In de tweede race finishte hij als achttiende. Buis is erop gebrand om in Assen zijn eerste WK Supersport-punten te behalen.

Maar de grootste favoriet voor de winst in Assen komt uit een andere Nederlandse hoek: Dominique Aegerter op de Ten Kate Racing Yamaha. De regerend wereldkampioen pakte vorig jaar overtuigend de dubbel op het TT Circuit. Tijdens beide races in Assen vocht de Ten Kate Racing Yamaha-coureur voor de winst met de vanuit Moto2 overgekomen Lorenzo Baldassarri. De Italiaan won de eerste race, nadat hij in de laatste bocht met een ongelofelijke actie een crash wist te voorkomen. Een dag later ging de winst naar Aegerter en Ten Kate Racing Yamaha.

Naast vaste rijders Van Straalen en Buis, zal Jaimie van Sikkelerus met een wildcard starten in Assen.

Fotografie: 2Snap