maandag 11 december 2023

Wordt Marc Márquez beticht van nalatigheid?

De Spaanse journalist Manuel Pecino heeft een vuurtje laten oplaaien. Er wordt nu volop gespeculeerd over een ongeplande training van Marc Márquez, waarvan Honda geen weet had. Die zouden inmiddels een onderzoek zijn gestart.

Het nieuws, indien het echt waar is, zou niet minder dan sensationeel zijn. De Spaanse journalist Manuel Pecino heeft de geruchtenstroom in een stroomversnelling gebracht. De werkelijke oorzaak van de breuk in plaat in de arm van Marc Márquez zou helemaal niet veroorzaakt zijn door huiselijk incident, het sluiten van een raam, zoals Alberto Puig ons doet geloven.

Puigs verklaring heeft in de Spaanse pers een speurtocht naar de waarheid op gang gebracht. Het resultaat van dat speuren naar de waarheid wijst in één richting. De breuk in de plaque in de bovenarm van Márquez, die culmineerde in complicaties waardoor een bottransplantaat noodzakelijk was, zou zijn veroorzaakt door een trainingssessie. Bij die sessie zou ook een andere coureur aanwezig zijn geweest.

De wens voor 2021 van Marc Márquez

Nog een coureur in het spel

Je zou denken dat die andere coureur Alex Márquez moet zijn, maar dat is te gemakkelijk. Er zijn ook twijfels over de training. Sommigen denken aan een fiets, anderen beweren dat Marc Márquez en die andere coureur op een motor zaten. Waar het om gaat is: Honda was niet op de hoogte van deze training én het team van Márquez heeft dat wat er is gebeurd geprobeerd te verdoezelen. Daaruit kun je afleiden dat de activiteit niet in het herstelprotocol was opgenomen of in ieder geval niet werd aanbevolen. Anders – als we ervan uitgaan dat het waar is wat er de afgelopen dagen naar buiten is gekomen – zou er geen reden zijn geweest om te liegen.

Als dat wel het geval is, verklaart dat ook Honda’s besluit om het Repsol-team opdracht te geven de zaak te laten onderzoeken. Tetuhiro Hikita zou de opdracht hebben gekregen om klip en klaar te krijgen hoe de blessure is – die het seizoen 2020 en een deel van 2021 in gevaar heeft gebracht – afgehandeld door Márquez en zijn team. Ook moet Hikita duidelijk krijgen over hoe de zaken zijn verlopen en welke eventuele verantwoordelijken daarbij betrokken waren.

Herstel Marc Márquez vertraagd

De reden van het onderzoek draait natuurlijk om geld: de investering die Honda in februari 2020 deed om Márquez voor de komende vier jaar vast te leggen, heeft een lieve duit gekost. Het probleem is dat, zoals de zaken er nu voor staan, het rendement ten minste driekwart, zo niet de helft, bedraagt van wat Honda zich heeft voorgesteld. Het is duidelijk dat de aard van het probleem het scenario radicaal verandert. Een blessure als gevolg van een crash tijdens een race is één van de onvoorziene gebeurtenissen waarmee een coureur en een fabrikant te maken hebben. Maar een nalatigheid van een coureur waardoor zijn herstel sterk wordt vertraagd, kan ernstige contractuele gevolgen hebben.

De kwestie ‘bovenarm’ is dus nog lang niet rond, ongeacht wanneer en hoe Marc Márquez terugkeert op de Honda RC213V.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen