WSBK-test: Van der Mark bovenaan op Phillip Island!

Veel motorsportsites plakken steevast een afbeelding van hun landgenoot bovenaan de pagina, of ze nou goed reden of niet. Liever prijkt er een afbeelding van de hoofdrolspeler van de race of test… Nou, met de eerste World Superbike-testsessie op naam van Michael van der Mark is beide van toepassing!

Van der Mark reed tijdens de eerste van twee – overwegend vochtige – sessies op de maandag een ronde van 1:31.510, genoeg om een verrassende Xavi Fores op de Barni Racing Ducati Panigale achter zich te houden op bijna drie tienden. Daarachter vonden we respectievelijk Rea, Davies, Sykes en Torres. 

Achter Jordi Torres op de Althea BMW S1000RR treffen we de eerste Yamaha. Guintoli moest genoegen nemen met een voorlopig zevende plaats. Zijn teamgenoot Lowes moest het doen met plek tien.

SESSIE 2 
In de tweede en laatste sessie van de dag wist Van der Mark zijn tijd niet meer aan te scherpen, maar dat weerhield zijn concullega’s er niet van dat wel te doen. De wereldkampioen van 2013 pakte de koe bij de hoorns en reed naar een snelste tijd van 1:31.097 voor teamgenoot Jonathan Rea en Jordi Torres.

Overigens zat er opnieuw een Honda Fireblade SP bij de snellere mannen, maar ditmaal was het Hayden op plaats vier, voor de Yamaha-mannen die elkaar wisten te vinden op P5 en P6, wat voor Lowes een tijdswinst van twee tienden betekende, terwijl Guinters iets toegaf.

SUPERSPORT
Bij de 600cc-jongens was er weinig nieuws in dat Kenan Sofuo?lu weer als vanouds snel was en ook Cluzel er goed bij zit. Voor de Fransman zal het een zucht van opluchting zijn dat hij vooralsnog aansluiting heeft vooraan, omdat zijn team door de nieuwe regels aardig wat elektronica van de felle MV Agusta F3 heeft moeten halen.

Wel was er nieuws in de vorm van Randy Krummenacher, die als rookie overkomend uit de Moto2, goed mee lijkt te kunnen met zijn nieuwe Kawasaki ZX6R. De eerste van de twee sessies klokte Krummenacher een tweede tijd achter Sofuo?lu, maar in sessie 2 waren de rollen omgedraaid en was hij zelfs de snelste man voor de Turk. Daarmee belooft de Zwitser nu al een interessant toevoeging aan het kampioenschap te zijn.

De stoelendans in de winter zag PJ Jacobsen bij Ten Kate Honda terechtkomen en de nummer twee van verleden jaar lijkt best oké te aarden. In sessie 1 pakte hij een derde plaats en in de tweede sessie kon hij de vierde plek op zijn naam schrijven. Engelsman Gino Rea wist te verrassen door met zijn nieuwe team én nieuwe motor de snelste tijd voor een MV Agusta F3 op de lijsten te rijden tijdens de eerste sessie. Hij zette de GRT Racing MV Agusta op plaats 4.

Wildcard-rijder Anthony West, die vol zelfvertrouwen voor de eerste race is, deed het niet onaardig terug op de Yamaha R6 – waar hij in 2007 twee van zijn drie wildcards mee wist te winnen – in het kampioenschap. Ant West klokte een zevende en tiende tijd. 

Alle tijden vind je hieronder. 

Testen wordt morgen hervat, maar naar verwachting beter weer dan vandaag, wat de tijden en verhoudingen ten goede zal komen.

[justified_image_grid ids=23342,23343,23344,23345]

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.