13 C
Nederland
vrijdag 12 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Zinderende finale van MotoGP

Foto: 2Snap

Het beloofd een extreem spannende finale te worden aanstaande zondag in Valencia. De gemoederen zijn hoog opgelopen door verschillende gebeurtenissen de afgelopen twee weken. De katalysator was de aanvaring tussen Marc Marquez en Valentino Rossi in de vorige wedstrijd. Na de wedstrijd brak de discussie los in de media. Team HRC van Marquez bracht twee keer een persbericht naar buiten waarin Rossi werd beschuldigd. Dat deze actie niet gewaardeerd werd, bleek uit een open brief van FIM-baas Ippolito. Hij riep de teams op om het sportief te houden en eventuele vetes vooral op de baan uit te vechten. Toen daarna nog een persbericht van het team van Rossi (Movistar) geopenbaard werd waarin ze uitleggen dat de beschuldigingen van team HRC nergens op slaan en enkel dinen om de discussie te voeden. Ook dit statement viel niet bepaald in de smaak waarna er een meeting werd georganiseerd door de FIM en de Dorna waarin alle GP-rijders en hun teambazen aanwezig moesten zijn.

Poeh; GTST is er niets bij. Overigens is het bezwaar dat Rossi aantekende tegen zijn straf afgewezen. Hij kreeg voor de aanvaring met Marquez drie strafpunten en samen met de strafpunten die hij eerder dit jaar op Misano opliep moet hij hierdoor zondag vanaf de laatste poistie op de grid starten. Een doodsteek voor zijn kansen op de titel? Misschien wel. Teammaat Jorge Lorenzo staat momenteel nog maar zeven punten achter de Italiaan en kan dus in deze wedstrijd de titel pakken.

We willen niet gekleurd overkomen maar door de emotionele rollercoaster waar hij ons de afgelopen weken in heeft meegenomen kijken we toch even naar de kansen van Rossi. De antagonist in dit verhaal heeft nog een kans om een titel te winnen, maar zal daarvoor hard moeten werken.

We hebben een paar mogelijke scenario’s voor je op een rij gezet:
– Mocht Lorenzo de wedstrijd winnen, dan moet Rossi tweede worden om de titel te pakken.
– Wordt Lorenzo tweede dan moet Rossi eerste of derde worden.
– Wordt Lorenzo derde dan moet Rossi zich bij de eerste zes plaatsen.
– Pakt Lorenzo positie 4 op de eindstreep dan moet Rossi bij de eerste negen zitten.
– Finisht Lorenzo ergens tussen plek vijf en negen dan moet Rossi zorgen dat hij maximaal zes posities achter de Spanjaard blijft om de titel te pakken.
– Kan Lorenzo niet verder komen dan positie 10 dan wint Rossi automatisch.

In het geval dat de twee rijders met hetzelfde aantal punten eindigt in het klassement wint Lorenzo omdat deze meer zeges heeft behaald in het seizoen (6 tegenover 4 van Rossi). Dat beide heren zullen rijden of hun leven er vanaf hangt valt te verwachten. Dat wordt smullen!

Goed nieuws voor iedereen die de wedstrijd live wil kijken: Eurosport zal de wedstrijd vanaf 13:45 rechtstreeks uitzenden. Natuurlijk kun je daar vanaf 08:30 ook al kijken naar de Moto3 en Moto2.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen