13 C
Nederland
zondag 29 mei 2022

Zondagmorgenfilm: de MXGP-dag van gisteren

Vandaag is het zover en wordt in Valkenswaard de Nederlandse ronde van de MXGP verreden. Maar ook gisteren gebeurden er al genoeg, met veel Nederlands succes! Al zullen sommige fans wellicht een lichte teleurstelling hebben gevoeld over de tweede plaats van Jeffrey Herlings (KTM) achter de Litouwer Arminas Jasikonis (Husqvarna) in de kwalificatierace van de MXGP. Herlings zelf dacht daar anders over:

“Het was goed genoeg om tweede te worden en ik ga vandaag voor mijn negende overwinning in Valkenswaard.”

Jeffrey Herlings

Herlings zegevierde in de MX2 van 2010 tot en met 2016 zeven keer op rij en schreef de MXGP in 2018 op zijn naam.

Glenn Coldenhoff (GasGas) kwam als zesde over de finish. Hij had een matige start en wist zich een plaats of tien op te werken. Hij hoopt in Valkenswaard eindelijk eens op het podium te komen. Coldenhoff: “In 2018 werd ik vierde met evenveel punten als de derde. Ik kijk uit naar de race van morgen.” Coldenhoff is een trotse GasGas-rijder: “Het is een grote erkenning voor mijn team Standing Construct dat wij het fabrieksteam van GasGas zijn geworden. De motor is in de basis een KTM.”

De kwalificatierace van de MX2 leverde een duidelijk zege op voor de Belgische Yamaha-rijder Jago Geerts, die vorig weekend de openings-GP van 2020 in het Britse Matterley Basin wist te winnen. Met een derde plaats was Bas Vaessen (KTM) de beste Nederlander. Met daarnaast een vijfde plaats voor Roan van de Moosdijk (Kawasaki) mag worden gerekend op mooie Nederlandse prestaties als het vandaag om de WK-punten gaat.

Het wedstrijdprogramma werd gisteren geopend met de eerste manche van de WMX, de damesklasse. Wat Nancy van de Ven (Yamaha) ook probeerde, ze kon zesvoudig wereldkampioene Kiara Fontanesi (KTM) net niet van de eerste plaats verdringen. Op de finish was het verschil minder dan een seconde. Wereldkampioene Courtney Duncan (Kawasaki) kwam niet verder dan de vierde plaats, op ruim een minuut achter Fontanesi. De Nederlandse dames presteerden uitstekend, want naast Van de Ven zaten er nog vier Nederlandsen bij de eerste tien, met Shana van der Vlist (KTM) als vijfde, Lynn Valk (Yamaha) als zevende, Britt van der Werff (Suzuki) als achtste en Britt Jans-Beken (KTM) als negende.

In de EMX250 was de Deen Bastian Boegh Damm (KTM) oppermachtig. Hij zette de Zweed Isak Gifting (KTM) op meer dan twintig seconden. Met een vierde plaats was Kay de Wolf (Husqvarna) de beste Nederlander.

Het programma wordt vandaag om kwart voor negen geopend met de tweede manche van de dames, gevolgd door de warm-up van de MX2 en de MXGP, waarna om half elf de EMX250 aantreedt voor hun tweede manche. De race van de MX2 begint om kwart over twaalf, de MXGP om kwart over een. Dan is er een uur pauze, waarna de tweede manche van de MX2 om tien over drie wordt gestart. Het programma wordt afgesloten met de tweede manche van de MXGP om tien over vier.

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen