Getest: Honda CRF450RX Enduro

Honda is de laatste jaren een beetje het braafste jongetje van de klas geworden, zowel op als naast het asfalt. Het was het vaak allemaal net niet. De nieuwe enduro van Honda, de CRF450RX Enduro, geeft het imago in elk geval weer een flinke boost door het vlijmscherpe design en het 449cc-motorblok, dat bulkt van het vermogen en identiek is aan dat van de crossversie. 

Sterker nog: de enduro van Honda is gewoon een CRF450-crosser met verlichting en spiegels. Alleen het achterwiel is met 18 inch een inch kleiner. De enduro’s worden in Italië gebouwd door Red Moto, een partnerbedrijf van Honda, dat crossers verandert in enduro’s en supermotards. Het ombouwen van de RX lijkt niet zoveel voor te stellen. Twee spiegels, een voor- en een achterlicht en vier knipperlampjes op een motor bouwen kan iedereen, maar daarna wordt het lastiger. Een crosser maakt dusdanig veel herrie dat zo’n motor niet zomaar wordt goedgekeurd voor op de weg. Na lang proberen met diverse uitlaatdempers en begrenzingen in de uitlaatbochten is het Red Moto gelukt om aan de homologatie-eisen in Italië te voldoen. 

Wij hebben de motor getest op het crosscircuit van Veendam, de natuurlijke habitat van de CRF. Waar een enduro-versie er in veel gevallen een stuk minder stoer uitziet dan zijn crossbroer, ligt dat in dit geval toch wat anders. De kleine achter lamp is mooi weggewerkt onder het achterspatbord en ook de slanke ledknipperlichten doen geen afbreuk aan het strakke design van de motor. De CRF450RX is verder voorzien van een zwarte carterplaat om het motorblok te beschermen en een aluminium standaard. Een universeel dashboard van Koso geeft de snelheid aan en het aantal afgelegde kilometers. Zoals deze enduro erbij staat, zou je direct geloven dat hij gewoon afkomstig is uit de fabriek van Honda. Hij ziet er geweldig origineel uit. Wat zelfs nog mooier is dan op de standaardversie zijn de dubbele uitlaten. Deze zijn voorzien van carbon uiteinden waar dB-killers in kunnen worden gemonteerd. De 8,5-litertank is volledig weggewerkt onder het frame en de zijkappen. Er is overigens ook een 7,3-litertank leverbaar.

Kont naar achteren
Bij een enkele beweging aan het gashendel in de eerste rechterbocht, schiet mijn kont van het voorste puntje van het zadel in razend tempo naar het achterspatbord. Het is even wennen geblazen op de CRF, vooral hoe om te gaan enorme vermogen. Bij 9000 toeren produceert het krachtige motorblok in de snelste stand 58 pk. Bij stand 1, de standaardmodus, komen er 54 paarden beschikbaar. Afdraaien is bij een Japanse motorfiets nooit het probleem geweest, maar het gedrag van deze CRF in een bocht is uitzonderlijk te noemen. De wielbasis werd voor het 2017-model ten opzichte van de 2016-versie met elf millimeter ingekort en dat merk je. Het karakter van het motorblok is wel minder. Het is niet aangepast ten opzichte van de crossversie en dat is voor een enduro niet ideaal. Ook de gearing is hetzelfde gebleven. Het motorblok mist vliegwielwerking, waardoor de eencilinder net iets te snel af wil slaan op de langzamere stukken. Ook als de koppeling op zijn straks is ingesteld, wil de Honda nog wel eens afslaan. Gelukkig heeft de enduro-versie een elektrische starter. 

Ruig springwerk
De Showa-veren verrichten knap werk, al zijn ze standaard wat zacht afgesteld. Dat is goed te merken bij het wat ruigere springwerk. De voorvork slaat bij het landen vrijwel direct aan. Waar de Honda-crossers in 2016 nog waren voorzien van luchtvering, is in 2017 ‘ouderwerts’ gekozen voor de volledig instelbare Showa-voorvork met stalen veren. De remmerij van de Honda wordt mede mogelijk gemaakt door Nissin. De voorrem is met een simpel vingertje heel gemakkelijk te bedienen. Aan al dit mooist hangt wel een flink prijskaartje. Voor de CRF450RX enduro betaal je € 11.699. Ter vergelijking: voor een KTM EXC450 moet je € 11.110 neertellen. Is het dat prijsverschil waard? Nou ja, je bent in elk geval niet meer verplicht om een oranje fiets aan te schaffen. Er is sinds lang weer een Japans, met een Italiaanse sausje, alternatief. 

Tekst: Jack Martens, foto’s: Henny Berno Stern

 

[justified_image_grid ids=25348,25349,25350,25351,25352,25353,25354,25355,25356,25357,25358,25359,25360,25361,25362,25363,25364,25365,25366,25367]

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?