vrijdag 19 juli 2024

2023 KTM 1290 Super Adventure R heeft geen asfalt nodig om zich te vermaken

Op 20 december 2022 rolde KTM officieel de 2023 1290 Super Adventure R de wereld in. Ontworpen als een meer offroad-versie van de 1290 Super Adventure, zullen de meeste specificaties je bekend voorkomen als je de 2023 Super Adventure S als eens hebt bekeken. En dat-ie niet alleen op het asfalt leuk is, bewijst onderstaande video. Wat een spektakel!

Hoewel de wijzigingen klein zijn, zijn ze niet minder welkom. Het nieuwe, krasbestendige 7-inch tft-scherm is de toegangspoort voor de rijder tot een groot aantal functies. Bluetooth connectiviteit via de KTM Connect app maakt turn-by-turn navigatie mogelijk, evenals andere smartphone-gerelateerde taken zoals het streamen van je favoriete muziek of het beantwoorden van inkomende gesprekken.

De 48mm-WP XPLOR-voorvork is een split cartridge ontwerp, en de WP XPLOR PDS-achterschokdemper waarmee hij is gekoppeld biedt 220 mm veerweg en is uiteraard volledig instelbaar. De aluminium spaakwielen zijn voor KTM gemaakt door AKRONT, en hebben een verbeterd afdichtingssysteem waardoor ze volgens KTM volledig tubeless zijn. Om de lucht in de banden te houden, hebben deze velgen ook o-ringafdichtingen bij elke nippel. Bridgestone AX41-banden zijn standaard.

Kleine make-over voor 2023 KTM 1290 Super Adventure S

De remmen worden verzorgd door Brembo en Bosch. Twee 320mm-remschijven en een paar vierzuiger remklauwen doen het werk aan de voorkant, terwijl een enkele 267mm-schijf klaarstaat aan de achterkant. Bosch tweekanaals 9M+ ABS is standaard op de 2023 KTM 1290 Super Adventure R.

De 2023 1290 Super Adventure R krijgt een driedelige brandstoftank van 23 liter en een elektronisch gestuurde tankdop. Het ontwerp omvat ook een nieuw opbergvak dat de perfecte afmetingen heeft voor een portemonnee, een zonnebril of een smartphone. Er zit zelfs een USB-aansluiting in, zodat je je telefoon kunt opladen terwijl je op verkenning bent.

Andere kenmerken zijn een kort, verstelbaar windscherm, een breed, verstelbaar stuur en een verlichte menuschakelaar. De 1290 Super Adventure R beschikt ook over een volledig pakket elektronische hulpmiddelen, waaronder Motorcycle Stability Control met ABS voor bochtenwerk en offroad, een bandenspanningscontrolesysteem, uitschakelbare hellingshoekgevoelige motortractiecontrole, automatische uitschakeling van de richtingaanwijzer, offroad-modus, offroad-tractie controle en offroad-ABS. 

Voor 2023 krijgt de KTM 1290 Super Adventure R een helderwitte kleurstelling, ontworpen als eerbetoon aan het rally- en enduroverleden van KTM. De prijzen en beschikbaarheid variëren per regio, maar KTM zegt dat deze motor naar verwachting in december 2022 bij de KTM-dealers binnenrolt. De prijs begint bij € 25.100,-.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen