dinsdag 27 februari 2024

Is een Harley-Davidson uit WOII de beste beleggingsmotor van dit moment?

Wat is de beste beleggingsmotor om dit jaar te kopen? Volgens Hagerty is dat een Harley-Davidson met knucklehead-blok – uit de Tweede Wereldoorlog.

De keuze komt naar boven in de zesde, jaarlijkse U.S. Bull Market-lijst. Die wordt opgesteld door Hagerty, een verzekeringsmaatschappij uit de USA die gespecialiseerd is in het verzekeren van antieke en zeldzame voertuigen. Hagerty zegt dat de lijst bedoeld is om ‘auto’s en voertuigen te identificeren die het beste potentieel hebben om waardevast te blijven of in waarde te stijgen in het komende jaar’. Het zal niemand verbazen dat er slechts één motorfiets op de ‘autolijst’ staat. Het is zelfs pas de derde keer dat een motorfiets op de lijst voorkomt. In 2020 stond een Ducati 916 uit 1994-1998 op de lijst en in 2021 een Honda CB750 uit 1969.

Norton F1 verkocht op een veiling voor meer dan 50.000 euro

Deze keer stonden de Harley-Davidson Knucklehead-modellen van 1936 tot 1947 op de lijst. Hagerty schatte de waarde van deze motorfietsen op € 85.000,- tot € 110.000,-. Deze taxaties zijn gebaseerd op een machine in ‘uitstekende’ staat, volgens de taxatie-normen van Hagerty.

Hagerty baseert de lijst op verkoopinformatie, taxaties en andere gegevens. Een voordeel voor de Harley-Davidson Knuckleheads is dat vooral meer jonge verzamelaars deze modellen kopen, zodat de waarde ook in de toekomst gewaarborgd lijkt te zijn.

Dit is wat de Hagerty-mensen zeggen over de Harley: ‘Zwaai een been over deze lage en lange cruiser en je hebt enig idee wat vrijheid en rebellie betekende in het naoorlogse Amerika. Knucklehead-eigenaren zijn bijna drie keer zo vaak jonger dan 45 jaar dan Indian Chief-eigenaren. En die jongere liefhebbers verzekeren Knuckleheads voor 15% meer dan 65+-sers. Wat motorfietsen betreft heeft de Knucklehead een mooie toekomst, omdat de fakkel wordt overgenomen door de volgende generatie.’

Waardevaste motoren: investeren én verdienen aan motorfietsen

Je kunt de volledige lijst, die alles omvat van een Hummer H1 tot een Suzuki Cappuccino, bekijken op de website van Hagerty.

Een motorfiets kopen in de hoop dat hij in waarde stijgt is een riskante zet. Bij motorvoertuigen is waardevermindering veel gebruikelijker en waarschijnlijker dan waardevermeerdering. Maar als je er een koopt, die je graag wil bezitten én rijden, dan kan het nog steeds winst zijn, zelfs als de waarde niet stijgt.

Jan Kruithof
Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen