vrijdag 24 maart 2023

Afschermings- constructies moeten levens redden

Iedere motorrijder kent de gevaren van wegen zoals op bovenstaande foto, vaak met bomen aan beide kanten. Juist die bomen en andere bermobstakels zijn hoofdverantwoordelijk voor het hoge aantal verkeersdoden en ernstig gewonden die op 80-km-per-uur-wegen vallen: meer dan een derde van alle dodelijk ongevallen en een vijfde van alle ongevallen met ernstige verkeersgewonden. Natuurlijk is het gevaar voor ons, motorrijders, hier extra groot. Bermongevallen zijn op dit soort wegen namelijk de belangrijkste oorzaak van een ongeval, waarbij paaltjes, bomen en andere obstakels voor gevaar zorgen. 

Om deze relatief hoge gevaarzetting te verbeteren passen wegbeheerders her en der al afschermingsconstructies toe op 80-km-per-uur-wegen. Hiervoor bestaat echter nog geen landelijke standaard: wegbeheerders moeten het wiel telkens opnieuw uitvinden. Er wordt het nodige geïmproviseerd, maar hopelijk komt er in de toekomst een landelijke structurele afschermingsconstructie die hierdoor goedkoper en over een grote lengte geplaatst kan worden.

Om dit te bespoedigen is er tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres, op 24 april, een speciale sessie voor innovatieve afschermingsconstructies ingelast. Hierin worden verschillende ontwerpen van afschermingsconstructies gepresenteerd door ontwerpteams, welke worden beoordeeld door een jury bestaande uit wegbeheerders, experts en ook vertegenwoordigers van motorrijders. Zo zal de MAG aanwezig zijn om onze belangen te behartigen, zodat er niet meer zoals deze bizarre en voor ons levensgevaarlijke constructies bijkomen. 

Het is een voorzet voor een uiteindelijke landelijke standaardafscherming die hopelijk resulteert in betere bescherming van wegobstakels, waarbij nadrukkelijk rekening is gehouden met de kwetsbaarheid van de motorrijder.

 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image