Staalkabels onderschat gevaar

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid pleit voor het aanbrengen van fysieke barrières tussen elkaar tegemoetkomende verkeersstromen op tweestrookswegen. Op deze plaatsen moeten volgens het de SWOV cable-barriers komen, vangrails bestaande uit tussen paaltjes gespannen staalkabels. Belangenvereniging voor motorrijders MAG (Motorrijders Actie Groep) en RAI Vereniging zijn verbaasd over de aanbeveling uit het SWOV-rapport.
 
In Zweden zouden de ervaringen met cable-barriers zeer positief zijn volgens de SWOV, maar de afgelopen tien jaar zijn in Zweden al 51 motorrijders omgekomen door het gebruik van deze barriers. In het promotieonderzoek van de Zweedse wetenschapper Hawzheen Karim uit 2011 blijkt, dat het aanbrengen van cable-barriers weliswaar goedkoper is dan andere vormen van geleiderails, maar dat onderhoud en reparatie zo duur zijn dat de totale kosten van cable-barriers uiteindelijk hoger liggen.
   
Wanda Dijkhorst, voorzitter MAG: `De MAG verzet zich al jaren tegen het gebruik van cable-barriers, eenvoudigweg omdat ze een niet te onderschatten gevaar vormen voor motorrijders. Het advies van de SWOV is voor ons onverteerbaar.´
 
Als gevolg van de bezwaren van de MAG tegen cable-barriers (in 2004 wilde de provincie Overijssel cable-barriers plaatsen langs de N340), heeft de Tweede Kamer al in december 2005 een motie aangenomen waarin de regering werd opgeroepen de plaatsing van cable-barriers te verbieden. Toenmalig verkeersminister Karla Peijs heeft toegezegd de motie uit te voeren.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.