zondag 19 mei 2024

Aston Martin gaat motoren bouwen

Telkens als een autofabrikant besluit zich – wel even – op de motorfietsmarkt te storten, moet je dat met een korreltje zout nemen. Dat Aston Martin het nu gaat doen, nemen we serieuzer. Zeker omdat het Britse automerk het samen met Brough Superior gaat doen.

Het herboren Brough Superior heeft eenzelfde nalatenschap als Aston Martin – historisch, gedistingeerd, exclusief – en de samenwerking lijkt dus op voorhand al meer dan logisch. Met name dat derde eigenschap zal de boventoon voeren in hoe de twee Brough Superior en Aston Martin in hun samenwerking stappen.

Geen intenties voor massaproductie dus; exclusiviteit pur sang. Brough Superior doet dat nu al met hun huidige SS100. Die machine is niet alleen haast onbetaalbaar duur, maar ook waanzinnig fijngevoelig en met de hand gebouwd. Dat wil Aston Martin in haar aanstaande tweewieleravontuur dus ook gaan doen.

De zwarte kriebeltjes die je bovenaan dit bericht ziet; al wat we nu te zien krijgen.

Wat we precies moeten verwachten, is nog totaal ongewis. In een gezamenlijk persbericht laat Aston Martin weten dat zij en Brough Superior de wereld op EICMA in Milaan volgende week kennis willen laten maken. Of de Aston Martin-motorfiets een moderne, hyperexclusieve sportmachine wordt – denk aan de Norton V4SS – of toch een machine meer in lijn met de SS100 van partner Brough Superior, dat is de vraag.

Brough Superior SS100
Brough Superiors bizar exclusieve SS100; bedenk eens hoe dat met een Aston-sausje oogt!

Reken trouwens nog niet op een productiemodel. Het persbericht laat doorschemeren dat we een blik in de toekomst krijgen, maar nog niks definitiefs. Al zal het sowieso beter zijn dan de zwarte kriebeltjes die je bovenaan dit bericht ziet; al wat we nu te zien krijgen.

Het is te hopen dat Aston Martin het avontuur beter doorkomt dan toen ze ooit een samenwerking met Toyota aangingen. Aston Martin stak toen de supermini Toyota IQ in een Aston-jasje; de Cygnet genaamd. Slechts twee jaar duurde het, zonder succes.

Aston Martin
Aston Martins laatste samenwerking, met de links de Toyota IQ en rechts de Aston Martin Cygnet. Een flop pur sang.

Hoe deze nieuwe samenwerking wel uit gaat pakken, zien we volgende week. Nog even geduld!

Afbeeldingen: Aston Martin, Toyota, Brough Superior

Nick Enghardt
Nick Enghardt
Nick Enghardt, geboren op 14 december 1989. Druktemaker, techniek-nerd, liefhebber van oude motoren en een eindeloze bron van nutteloze (motor)feitjes. Werkt haast net zo lief aan zijn motoren als hij erop rijdt. Behalve dat Nicks motoren niet zelden stuk voor stuk stilstaan. Gelukkig maar dat hij MotorNL-testredacteur is en er dus altijd wel een nieuwe motor te testen valt.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen