zaterdag 20 april 2024

Baltic To Arctic: ADV-serie met CFMoto 800 MT

Karolis Mieliauskas, een ADV-rijder en partner van CFMoto in Europa, begon aan een reis van 2.263 kilometer, 12 dagen en vijf afleveringen van non-stop avontuurlijk rijden in de sneeuw.

Kom op zondag 7 mei naar het Mega MotorTreffen 2023

De motor in kwestie is niet zomaar een CFMoto 800 MT die uit het magazijn is gehaald. Hij is afkomstig van een andere reis die het merk in 2022 maakte. Karolis Mieliauskas kreeg de vraag om een nieuwe rit te maken met dezelfde motor, dezelfde motor die ook deelnam aan een recente cross-country tour van Litouwen naar India. De motor heeft meer dan 15.000 kilometer afgelegd, maar nadat hij de terugreis van India naar Europa had gemaakt, was hij klaar voor een nieuw avontuur, maar niet voor een snelle servicebeurt en de broodnodige voorbereiding op de winter.

De eerste aflevering gaat over de voorbereiding van de motor op de reis. Het CFMoto-servicecentrum in Helsinki controleerde de motor, ververste de olie, deed alles wat nodig was en rustte de motor vervolgens snel uit met alle benodigdheden om Karolis Mieliauskas de koude winterreis te vergemakkelijken. De motor werd uitgerust met verwarmde handvatten, zadels en zelfs een verwarmd vizier. Bovendien werden spijkerbanden gemonteerd om Mieliauskas een kans te geven op de sneeuw en ijs.

Aflevering twee. Veel sneeuw en niet veel asfalt op deze reis, zoals Karolis Mieliauskas zegt. De motor winterklaar maken deed wonderen voor de rijeigenschappen van de 800 MT. Zelfs bij sneeuw en negatieve temperaturen ging de reis door.

In nog drie afleveringen krijgen we de 800 MT in actie te zien, helemaal tot aan het einde van de vijfdelige serie. Elke stap van de reis was gevuld met kou, met uitzondering van een paar rustpauzes met warme drank en zelfs ontspannende momenten in sauna’s.

In aflevering drie reed de CFMoto de poolcirkel over en in aflevering vier kregen we een prachtig uitzicht op het noorderlicht. Nog maar een paar kilometer tot de finish, die in de finale van de serie, aflevering vijf, aan bod komt.

De dreiging van winterse wegafsluitingen vormde een uitdaging voor het CFMoto-team, maar de laatste aflevering wordt afgesloten met een perfecte finish. De omstandigheden waren ideaal en Mieliauskas liet de 800 MT bij de finish luidruchtig meevieren.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen