maandag 27 mei 2024

Fraaie races tijdens IDC Assen – wereldtoppers

IDC ASSEN

De eerste IDC-race van dit seizoen werd op 8 april op Assen gereden. In de nieuwe Dutch Naked Bike-klasse reden vijf deelnemers, waarvan de ervaren Joep Overbeeke de snelste was. Glorieus winnaar bij de Dutch Supersport werd Selwin Hamden. De strijd om de overige ereplaatsen tussen Wiljan van Wikselaar en Rick Kooistra was spannend tot het einde. Ook in de Dutch Superbike werd fel gestreden. Wayne Tessels kreeg serieuze concurrentie van Maik Voorwinden, die zijn eerste Superbike-race reed. Pas in de laatste ronde sloeg Tessels toe en boekte met een marge van 0,249 nipt zijn eerste zege van dit seizoen. Via de snelst gereden ronde verdiende Tessels ook drie extra punten volgens de nieuwe puntentelling. De concurrentie had voor de toppers nog zwaarder kunnen zijn als Vladimir Leonov en Tom Edwards (GYTR-Yamaha team) met licentie hadden mogen rijden. Dorna stak hier echter een stokje voor in verband met hun inschrijving voor het WoldSBK in Assen.

Tekst: Emil Bilars, Jan Boer, Gert Bos, Marien Cahuzak, Asse Klein, Kees Siroo
Fotografie: Emil Bilars, Gert Bos, Infront, Kees Siroo

Minpuntje was dat het maar amper lukte binnen de rekenmodule van de geluidslimiet van het TT Circuit te blijven. Door drie van de vier races in te korten tot slechts acht ronden bleef men net binnen de grens. De organisatie had op meer gehoopt, zodat er voor de volgende races met meer deelnemers meer ronden gereden zouden kunnen worden, maar nog steeds is niet bij iedereen het geluid helemaal in orde.

Maik Voorwinden nog voor Wayne Tessels, die pas in de ultieme fase de winst pakte.
Maik Voorwinden nog voor Wayne Tessels, die pas in de ultieme fase de winst pakte.

WMX Frauenfeld

Lotte van Drunen WK-leider

Tijdens de eerste race op zaterdag kregen de dames te maken met een vanwege de regen zware baan, waarin diepe sporen waren ontstaan. Nancy van de Ven kwam in de beginfase ten val en kon de race niet vervolgen. Lotte van Drunen kon zich niet bemoeien met de strijd om de hoogste klasseringen, daarvoor hadden Courtney Duncan, Kiara Fontanesi en Daniela Guillen al snel een te grote voorsprong opgebouwd. Met nog twee ronden te gaan was Van Drunen terug op de vijfde plaats, die ze terugveroverde ten koste van Lynn Valk. Britt Jans-Beken was constant bij de beste tien te vinden en finishte als negende. Vijf punten waren er voor Shana van der Vlist.

Tijdens de tweede race op maandag bleek Lotte van Drunen oppermachtig te zijn. Ze pakte kopstart voor Van de Ven en Duncan, en wist elke ronde iets uit te lopen om na dertien ronden met een voorsprong van een kleine tien seconden haar tweede manchezege van dit jaar te behalen. Van de Ven was niet bestand tegen de druk van Duncan en moest de tweede plaats aan de Nieuw-Zeelandse laten, al kwam ze in de slotronde nog wel weer heel dichtbij. Guillen finishte een halve minuut na Van Drunen op de vierde plek. Kort achter de Spaanse kwamen Fontanesi en Valk binnen. Van Nederlandse zijde waren er verder punten voor Jans-Beken (elfde), Danee Gelissen (twaalfde) en Van der Vlist (zeventiende).

Aan de kop van het klassement zijn de verschillen minimaal: Van Drunen heeft 86 punten, Duncan en Guillen staan op 85. Valk is zesde met 58 punten en dat zijn er zes meer dan Jans-Beken. Van de Ven bezet de negende plaats met 42 punten.

GP Zijspancross: Bax, Keuben en Hermans in de achtervolging – wereldtoppers

EMX Frauenfeld en Pietramurata

Nederlanders doen het goed

In Zwitserland reed de EMX125 hun eerste wedstrijd van het jaar en kon een week later in Pietramuarata meteen weer aan de bak, terwijl de EMX250 na Riola Sardo in Pietramurata voor de tweede keer aantrad.

Gyan Doensen (KTM) begon met een negentiende plaats in Frauenfeld, maar scoorde daarna louter uitstekende resultaten: tweede, vierde en zevende. Dat brengt hem op de zesde plaats in de stand, die wordt aangevoerde door de Let Janis Martins Reisulis (Yamaha), die drie van de vier manches won en daarnaast nog een keer elfde werd. Damian Knuiman behaalde eenmaal een dertiende plaats in Zwitserland.

Bij de kwartliters spelen de Nederlandse rijders al jarenlang een hoofdrol. Zo werd afgelopen jaar Rick Elzinga Europees kampioen. Een kampioenschap lijkt dit jaar wat te hoog gegrepen gelet op het sterke rijden van Andrea Bonacorsi (Yamaha), die aan zijn twee overwinningen op Sardinië nu in Noord-Italië daar een eerste en een tweede plaats toevoegde. Het werd een geheel Italiaans podium met winst voor Valerio Lata (KTM), voor Bonacorsi en Ferrucio Zanchi (KTM). Beste Nederlander was Fantic-rijder Cas Valk, die achtste en zesde werd (totaal zevende). Hij werd gevolgd door Kay Karssemakers (Husqvarna; zesde en negende) en Ivano van Erp (Yamaha; tiende en achste). In de EK-stand leidt Bonacorsi met 97 punten, voor Lata (75), Valk (66), Karssemakers (65) en Van Erp (60).

ONK grasbaan Vries

Herboren Hummel

Romano Hummel wist tijdens de start van het ONK grasbaan-seizoen in Vries alle ogen op zich gericht. Nagenoeg overal waar hij vorig jaar aan de start stond, wist hij te winnen. Alleen in het WK kreeg hij op cruciale momenten met tegenslag te maken. Het lange seizoen met races door heel Europa eiste wel zijn tol bij de 24-jarige Hummel. ‘De motivatie verdween. Vooral dat lange reizen, elke week weer. Op den duur werd ik daar een beetje zat van. Ik heb in de winter ook niets bijzonders gedaan om me voor te bereiden op het nieuwe seizoen, vooral lekker van het leven genoten. Natuurlijk ga ik dit jaar weer proberen de wereldtitel te behalen. Maar ik wil dat geen doel noemen. Het belangrijkste is dat ik plezier heb. Als ik niet goed in mijn vel zit, dan presteer ik ook niks’, aldus Hummel.

Tijdens de WK-races krijgt Hummel dit jaar gezelschap van Mika Meijer. De 22-jarige Winschoter kreeg een wildcard van de mondiale motorbond. De WK-cyclus start op Hemelvaartsdag in het Duitse Herxheim. In het Drentse Vries leek Hummel in ieder geval weer als herboren. Strijdlustig won hij alle races. In de finale was een herstart nodig na een val van Meijer; het bracht Hummel niet uit zijn doen. Hij won overtuigend voor Dave Meijerink en de Deen Jacob Bukhave. Meijer was, ondanks zijn val, tevreden. ‘Elke heat kon ik de snelheid een beetje opvoeren. Het blijft natuurlijk jammer van de finale. De achterkant brak weg. Gelukkig kon iedereen me ontwijken’, aldus Meijer.

De zijspanwedstrijd werd een prooi voor het Britse duo Mitch Godden en Paul Smith. Titelverdedigers Wilfred Detz en Wendy Arling werden tweede.

Spectaculair en snel: Romano Hummel.

ONK zijspancross Oldebroek

Chaos regeert

Koen Hermans en Ben van den Boogaart hebben de eerste ONK Zijspancross in 2023 weten te winnen. In Oldebroek wist het duo in beide heats als eerste de finish te passeren. In de eerste heat kwam men na de start in de knel aan de binnenkant van de eerste bocht samen met de Britten Wilkinson/Millard. Daarna reed Hermans een inhaalrace van jewelste en werd nog eerste. Ook in de chaotische tweede manche kwam Hermans/Van den Boogaart in de stromende regen als beste bovendrijven. Keuben/Rietman was de enige die goed partij konden geven aan Hermans en in beide heats eindigde men na een fraai gevecht om de leiding op de tweede plek. Wilkinson/Millard wist, ondanks dus een matige start in de eerste heat,en aantal keer vast te zitten in de tweede heat, toch in totaal derde te worden. Grootste pechvogels in de diepe sporen van Oldebroek waren Bax/Cermak. De regerend kampioen strandde in zowel de eerste als in de tweede heat meermaals toen vlak voor hen andere zijspannen vast kwamen te staan. Daniël Willemsen reed in Oldebroek met Aivar van der Wiel aan zijn zijde en scoorde wisselend, maar liet met name in de tweede manche het nat geregende publiek genieten van zijn nog immer spectaculaire rijstijl.

De volgende ONK Zijspancross is 30 april te Halle.

Willemsen/Van der Wiel (#111) ontwijkt spectaculair de vast gelopen kampioenen Bax/Cermak (#82).

Kort door de bocht

Lotte van Drunen heeft in het Deense Slagelse beide manches gewonnen van het EK voor dames. De 85cc-klasse werd een prooi voor Dani Heitink (eerste en tweede). Hij werd op het podium geflankeerd door twee andere Nederlanders: Dean Gregoire (derde en eerste) en Dex Kooiker (vierde en derde). Dex van den Broek werd vijfde. Een week eerder had Heitink ook al in Lommel gewonnen. In de EK-stand leidt Heitink voor de Belg Jarne Bervoets en Gregoire, Kooiker en Van den Broek.

In de 65cc-klasse was Kenzo Jaspers in Slagelse met een vierde plaats de beste Nederlander. Teunis Spijkerman was tweede in de eerste race, maar slechts twintigste in de tweede en werd totaal zevende. In de EK-stand is Jaspers derde en Spijkerman vierde.

Ricardo Brink heeft het volle puntentaal gescoord tijdens de openingsronde van de BENELUX TROPHY in Croix-en-Ternois. Hij kwam in allebei de Superbike-races als eerste over de finish. De Supersport-races werden gewonnen door de Belgen Jef Van Calster en Luca De Vleeschauwer. In de Northern Sidecar Cup waren regerend kampioenen Hilbert Talens en Frank Claeys het sterkste.

Jaimie van Sikkelerus heeft een vijfde geplaatst gescoord tijdens de eerste ronde van het BRITISH SUPERSPORT-kampioenschap op Silverstone. Van Sikkelerus geldt op voorhand als één van de kanshebbers voor de titel. Na de kwalificaties stond de coureur uit Akersloot derde. In de sprintrace kwam Van Sikkelerus vroeg ten val, maar in de tweede race wist hij achter de kopgroep elf punten te behalen. Jorel Boerboom en Floris Schipper kwamen uit in andere BSB-raceklassen, maar finishten buiten de punten.

Romano Hummel veegde op paasmaandag tijdens de GRASBAANRACES in Balkbrug ogenschijnlijk gemakkelijk de vloer aan met zijn tegenstanders.  Hummel versloeg in de finale de Deen Bukhave en thuisrijder Dave Meijerink. Bij de zijspannen stonden er punten voor het open NK op het spel. Wilfred Detz en Wendy Arling scoorden er de meeste.

Wayne Tessels is met ChromeBurner RAC41 Honda als vierde geëindigd in de Superstock-klasse tijdens de 24 UUR VAN LE MANS. Tijdens de eerste WK Endurance-ronde van 2023 streed het team lang voor de winst, totdat Tessels zijn teamcollega, Jonathan Hardt, over een oliespoor ten val kwam. Het Nederlandse Holland Motorstore Racing met rijders Xavier van Duffelen, Martin van Ruitenbeek en Marcel Zuurbier eindigden bij hun WK-debuut als veertiende in de Superstock-klasse. Pepijn Bijsterbosch reed met een geblesseerde enkel en kende met Team LRP Poland veel pech onderweg. Toch wist het BMW-team als 22e overall en twaalfde in de EWC-klasse te finishen. Rob Hartog kwam tijdens de race niet in voor het Pitlane Endurance Team vanwege een zware crash in de trainingen over een oliespoor, waarbij hij een schouderblad en nekwervel brak.

MIRJAM POL moest dan wel haar meerdere erkennen in de Spaanse Sara Alverez, toch kijkt ze met een goed gevoel terug op de Baja TT Dehesa Extremadura 2023. Mirjam eindigde als vierde in het algemeen FIM klassement en liet een aantal grote namen achter zich. Mirjam: ‘Jongens, die ik vorig jaar écht niet bij kon houden, zijn nu achter mij gefinisht. Het geeft me een goed gevoel dat ik mee kan komen in de top en dat ik niet onderdoe voor de toprijders in het klassement.’

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen