13 C
Nederland
donderdag 30 juni 2022

Batterijconcept belooft opladen in 90 seconden

De automobieltoeleverancier Mahle heeft een lithium-koolstofbatterij-concept gepresenteerd dat het mogelijk moet maken lichte tweewielers op te laden in minder dan 90 seconden. Kleinere voertuigen, zoals die voor stadsdistributie, zouden er ook mee moeten kunnen worden uitgerust. Het concept is (nog) niet geschikt voor grotere personenauto’s.

Het gepresenteerde batterijconcept heeft geen zeldzame grondstoffen nodig en is volledig recyclebaar. Volgens Mahle wordt hiermee voldaan aan de veranderende eisen op het gebied van duurzaamheid.

8.000 km toeren door het Verenigd Koninkrijk voor minder dan 22 euro!

Het als pre-prototype gepresenteerde batterijconcept is bedoeld om de voordelen van supercondensatoren en conventionele lithium-ionbatterijen te combineren. De lithium-koolstofbatterijtechnologie maakt niet alleen ultrasnel laden mogelijk, maar biedt tegelijkertijd een hoge vermogensdichtheid en is niet gevoelig voor het zogenaamde thermisch op hol slaan – thermal runaway – waarbij ongecontroleerde oververhitting optreedt.

Het concept van de lithium-koolstofbatterij werd voorgesteld op een colloquium voor deskundigen in Aken. Op het evenement presenteerde Mahle ook een geïntegreerd thermisch beheersysteem voor batterij-elektrische voertuigen. Hiermee wil de fabrikant de efficiëntie op systeemniveau optimaliseren, de kosten verlagen en de integratie van de temperatuurregeling van motor, elektronica en batterij in het totale systeem mogelijk maken.

Lees ook mahle.com

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen