Ben Felten, de snelste blinde motorrijder ter wereld

Ben Felten, de snelste blinde motorrijder ter wereld. Stel je voor dat je je hele leven al graag motor rijdt. Je begon toen je jong was en je reed op alles wat je te pakken kon krijgen. Je passie voor de motorfiets leidde je ook naar sleutelen, zoals dat gebruikelijk is. 

Toen kreeg je een ongeluk. Het was niet genoeg om je te laten stoppen met rijden, maar de dokteren vonden iets bij je waardoor de meeste rijders wel zou den zijn gestopt. Je bleek een degeneratieve oogziekte te hebben die er langzaam voor zorgde dat je volledig blind werd. 

Motormaatje: welkom bij de leukste motorclub op internet

Dat is de korte versie van de biografie van de Australische coureur Ben Felten. Tegen zijn dertigste jaar was hij volledig blind. Desondanks had hij een droom die zich stevig in zijn hoofd en hart nestelde. Hij wilde een landsnelheidsrecord vestigen op een motorfiets. Met veel doorzettingsvermogen en met hulp van vrienden en familie werd zijn droom werkelijkheid.

Het hielp zeker dat hij een fervent motorrijder was voordat hij zijn gezichtsvermogen verloor. Maar hoe vestig je een snelheidsrecord als je blind bent? Je werkt samen met een ex-MotoGP-racer die je navigator is en die je instructies geeft via een oortje. Kevin Magee (ook bekend onder de naam Magoo) speelde een belangrijke rol bij het verwezenlijken van Felten’s droom. De video van het snelheidsrecord laat iedereen die niet bekend is zien hoe het proces werkt. Het is fascinerend. 

In 2018 vestigden Felten en zijn team, Blind Speed Kawasaki, een nieuw record van 266,716 km/u op de zoutvlakte van Lake Gairdner in Zuid-Australië.  De documentaire Dark Rider, die in 2021 werd uitgebracht, vertelt het verhaal.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?