13 C
Nederland
dinsdag 9 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Ben Felten, de snelste blinde motorrijder ter wereld

Ben Felten, de snelste blinde motorrijder ter wereld. Stel je voor dat je je hele leven al graag motor rijdt. Je begon toen je jong was en je reed op alles wat je te pakken kon krijgen. Je passie voor de motorfiets leidde je ook naar sleutelen, zoals dat gebruikelijk is. 

Toen kreeg je een ongeluk. Het was niet genoeg om je te laten stoppen met rijden, maar de dokteren vonden iets bij je waardoor de meeste rijders wel zou den zijn gestopt. Je bleek een degeneratieve oogziekte te hebben die er langzaam voor zorgde dat je volledig blind werd. 

Motormaatje: welkom bij de leukste motorclub op internet

Dat is de korte versie van de biografie van de Australische coureur Ben Felten. Tegen zijn dertigste jaar was hij volledig blind. Desondanks had hij een droom die zich stevig in zijn hoofd en hart nestelde. Hij wilde een landsnelheidsrecord vestigen op een motorfiets. Met veel doorzettingsvermogen en met hulp van vrienden en familie werd zijn droom werkelijkheid.

Het hielp zeker dat hij een fervent motorrijder was voordat hij zijn gezichtsvermogen verloor. Maar hoe vestig je een snelheidsrecord als je blind bent? Je werkt samen met een ex-MotoGP-racer die je navigator is en die je instructies geeft via een oortje. Kevin Magee (ook bekend onder de naam Magoo) speelde een belangrijke rol bij het verwezenlijken van Felten’s droom. De video van het snelheidsrecord laat iedereen die niet bekend is zien hoe het proces werkt. Het is fascinerend. 

In 2018 vestigden Felten en zijn team, Blind Speed Kawasaki, een nieuw record van 266,716 km/u op de zoutvlakte van Lake Gairdner in Zuid-Australië.  De documentaire Dark Rider, die in 2021 werd uitgebracht, vertelt het verhaal.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen