maandag 27 maart 2023

‘Bezwaar tegen boete gaat geld kosten’

Wie in bezwaar wil tegen een verkeersboete moet hier in de toekomst een extra boete voor betalen. Tenminste, als het aan minister Ard van der Steur ligt. Wanneer het bezwaar wordt afgekeurd kan dit afhankelijk van de overtreding maximaal een paar honderd euro bedragen. Als de boete onterecht is, krijg je het geld terug. Het moet dus vóóraf worden betaald. Het behandelen van bezwaarschriften zou te veel tijd kosten, zo schrijft RTL Nieuws.

Volgens het ministerie worden boetes aangevochten onder het mom van ‘wie niet waagt, wie niet wint.’ Omdat het toch niets kost. Het aantal verkeersboetes ligt jaarlijks rond de acht miljoen. In 2014 daalde het aantal en in 2015 opnieuw. In deze jaren werden bij elkaar meer dan een half miljoen verkeersboetes aangevochten. Dat is net iets meer dan zes procent. Dit percentage moet naar beneden, omdat het ministerie het te veel tijd vindt kosten. Dus komt er een boete bij. Of een heffing, zoals minister Van der Steur het zelf noemt.

“Omdat het grote aantallen zaken betreft die de strafketen behoorlijk belasten loont het de moeite na te gaan of, en zo ja hoe, de belasting kan worden teruggebracht, zonder de rechtsbescherming van burgers ten principale aan te tasten”, aldus minister Van der Steur. Naast de hoeveelheid tijd die het ministerie hiermee bespaart, levert het ook geld op. Boetes worden minder aangevochten en met de extra heffing denkt het ministerie te kunnen rekenen op enkele miljoenen euro’s per jaar meer. Alles over boetes, beschikkingen, bezwaren en beroepen vind je hier.

Foto: ANP

 

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image