‘Bezwaar tegen boete gaat geld kosten’

Wie in bezwaar wil tegen een verkeersboete moet hier in de toekomst een extra boete voor betalen. Tenminste, als het aan minister Ard van der Steur ligt. Wanneer het bezwaar wordt afgekeurd kan dit afhankelijk van de overtreding maximaal een paar honderd euro bedragen. Als de boete onterecht is, krijg je het geld terug. Het moet dus vóóraf worden betaald. Het behandelen van bezwaarschriften zou te veel tijd kosten, zo schrijft RTL Nieuws.

Volgens het ministerie worden boetes aangevochten onder het mom van ‘wie niet waagt, wie niet wint.’ Omdat het toch niets kost. Het aantal verkeersboetes ligt jaarlijks rond de acht miljoen. In 2014 daalde het aantal en in 2015 opnieuw. In deze jaren werden bij elkaar meer dan een half miljoen verkeersboetes aangevochten. Dat is net iets meer dan zes procent. Dit percentage moet naar beneden, omdat het ministerie het te veel tijd vindt kosten. Dus komt er een boete bij. Of een heffing, zoals minister Van der Steur het zelf noemt.

“Omdat het grote aantallen zaken betreft die de strafketen behoorlijk belasten loont het de moeite na te gaan of, en zo ja hoe, de belasting kan worden teruggebracht, zonder de rechtsbescherming van burgers ten principale aan te tasten”, aldus minister Van der Steur. Naast de hoeveelheid tijd die het ministerie hiermee bespaart, levert het ook geld op. Boetes worden minder aangevochten en met de extra heffing denkt het ministerie te kunnen rekenen op enkele miljoenen euro’s per jaar meer. Alles over boetes, beschikkingen, bezwaren en beroepen vind je hier.

Foto: ANP

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.