woensdag 8 februari 2023

Bleeker bouwt Lawson replica’s

Nu eens geen replica vanuit een of ander ver land, maar gewoon eentje van nuchtere Hollandse bodem en bovendien akelig natuurgetrouw. Geïnspireerd door de afbeelding van Lawsons FZ750 racer op de achterkant van een Japans boekje, kreeg John Bleeker –van Bleeker Motoren in Hoorn- de kriebels en besloot een replica te bouwen van de machine van zijn jeugdheld.

Op zoek naar een Yamaha FZ750, tevens zijn eerste sportieve motorfiets destijds op zijn achttiende, struikelde John, zoals wel meer motorliefhebbers dat plachten te doen. Opkrabbelend na zijn val, stond hij ineens te midden van zes FZ750’s in zijn garage. Hoe die daar nu waren gekomen…

Het plan is nu om er eerst eentje voor zichzelf op te bouwen. Het blok wordt vergroot naar 911 cc (bovenkant van een FZ1000) met kitzuigers en meer van die leukigheid. Een fabrieks YEC uitlaatsysteem van € 4.000,- ligt klaar, alsmede een achterbrug van € 5.000,-, een rij Keihin flatslide carburateurs. Prestaties liggen geschat rond de 120/130 pk. Klinkt behoorlijk begeerlijk niet?

‘Het plan is er eerst eentje voor mezelf op te bouwen. Dat was namelijk de oorspronkelijke insteek. Daarna zie ik wel of er belangstelling voor is en kan ik er nog vijf op bestelling bouwen.’ De prijs zal rond de € 12.000,- liggen en gezien de exotische onderdelen die gebruikt worden om de replica zo natuurgetrouw mogelijk te maken (eigenlijk bijna echt!), valt dat nog best mee.

Informatie: www.bleekermotoren.nl

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen