dinsdag 18 juni 2024

BMW R18 Magnifica: symfonie van messing, aluminium en mahonie

Van caféracers tot choppers, van rat bikes tot visioenen van futuristisch design, de cruiser met grote boring heeft zijn potentieel als custom platform bewezen. Blijkbaar denkt BMW nog steeds dat de R18 op dat front meer te bieden heeft, en de Magnifica is een bewijs van het vermogen van het model om van gedaante te veranderen.

Grootse motorplannen voor BMW’s 100ste verjaardag

In opdracht van Officine Riunite Milanesi eigenaar Raffaello Polchi, is het project het geesteskind van Radikal Chopper-bouwer Andrea Radaelli. BMW heeft zich voor de styling van de R 18 wellicht laten inspireren door zijn R5 uit 1936, maar Radaelli heeft zijn blik verruimd naar de vintage motorfietsen uit de jaren 1920, 1930 en 1940, met name de BMW R37. De in Milaan gevestigde bouwer gebruikte materialen zoals messing en hout om het tijdperk te vangen, en het eenvoudige, ongecompliceerde ontwerpproces volgde dit voorbeeld.

Radaelli werkte vanaf een schets en bouwde bijna alles met de hand. De enige uitzondering op die regel waren de door Radikal Choppers ontworpen, machinaal vervaardigde wielen. BMW merkt op dat de remschijven en remklauwen ook met de hand zijn gemaakt, maar de handgemaakte mahoniehouten en gepolijste roestvrijstalen staartsectie overtreft deze toevoegingen. Radaelli verwijderde beide spatborden en zijpanelen en de benzinetank werd verkleind tot een nieuwe slanke vorm.

‘De motorfiets moet mijn eigen creatie zijn, ik heb geen zin om een concept dat al door anderen is opgezet en heel goed is gedaan, op te rakelen of aan te passen,’ legt Radaelli uit. Om dat doel te bereiken, gebruikte hij materialen die ‘een ongelooflijke charme hebben die zelfs vandaag de dag veel moderne motorfietsen niet kunnen evenaren’.

BMW viert 50 jaar M met speciale M1000RR

De voorkant is voorzien van een girder-voorvork, maar een gemonteerde monoshock biedt de ondersteuning van moderne vering. Ook de elektronica blijft intact, met behoud van het gemak van elektrische start en brandstofinjectie. Ondanks het gebruik van veel metaal, weegt de motor een kleine 100 kilo lichter dan een standaard R18.

De Magnifica debuteerde op de Top Marques-show in Monaco op 8 juni 2022.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen