vrijdag 3 februari 2023

BMW’s E-boxer

Elektrificatie staat hoog op de verlanglijstjes van motorfabrikanten. BMW heeft al de C-Evolution, de maxiscooter die volledig elektrisch aangedreven wordt, maar dat hun blik op de horizon is gericht werd duidelijk in het persbericht dat zojuist op de redactie binnenkwam. Wat je hier ziet is namelijk hun Vision DC Roadster. Een straatgeoriënteerde elektrische motorfiets die rechtstreeks uit een film als Akira of Batman lijkt komen te rijden.

Opvallend in het ontwerp is dat er heuse boxerkoppen op zitten. Nou ja, lijken te zitten. Kijk je goed dan zie je namelijk dat je als het ware door de cilinder heen kan kijken. De koppen zijn enkel bedoeld als manier om de koeling te regelen. Door dat op die karakteristieke plek te plaatsen is het wel overduidelijk dat het om een BMW gaat. Innoverend is het feit dat ze kunnen bewegen. Dat zou erop kunnen duiden dat BMW met een vergelijkbaar systeem bezig is als Aprilia op haar RS 660 liet zien op de EICMA vorig jaar; Vleugels die afhankelijk van de snelheid zich verder spreiden. Meer dan een hint daarvan in de video krijgen we echter nog niet dus het blijft bij een speculatie.

Fraai is ook het frame dat bovenlangs loopt, overgaat in de zitting en waar mogelijk opengewerkt is. Meer naked dan dit krijg je het niet! De aandrijving lijkt overigens op een cardanas maar het zou ook goed kunnen dat er een riemaandrijving onder alle kapjes verstopt zit. En cardanas is immers zwaar en zou samen met de accu’s voor een veel hoger totaalgewicht zorgen. Vooralsnog gaat het om een conceptmodel maar zoals je in de video kunt zien rijdt de DC Roadster al wel degelijk.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen