13 C
Nederland
zaterdag 25 juni 2022

Bottpower’s radicale Yamaha XR9 Carbona

Als je er nog nooit eerder van gehoord hebt: Yamaha laat met het Yard Built-programma de beste bouwers van customs losgaan op een Yamaha. Nu was de XSR900 aan de beurt. Het resultaat: de XR9 Carbona Pikes Peak.

Bottpower uit Spanje

De Yamaha XR9 Carbona is de nieuwste creatie uit de werkplaats van het Spaanse Bottpower. Het is een van de meest radicale Yamaha Yard Built specials die we tot nu toe hebben gezien. Het mag dan radicaal zijn, maar eigenaren van een standaard XSR900 kunnen zelf een kit kopen, zonder aanpassingen aan het frame.

De compacte, agressieve en licht ogende XR9 Carbona is ontworpen om te presteren op bochtige en uitdagende wegen. Bottpower liet zich inspireren door ‘Battle of the Twins’, een raceklasse voor tweecilindermotoren. Het bedrijf is dan ook vooral gespecialiseerd in Yamaha en Buells.

Het verhaal begon in 2017 toen twee specials van Bottpower twee categorieën wonnen tijdens de iconische Pikes Peak International Hill Climb in Colorado, USA.

Yamaha XR9 Carbona geïnspireerd op Pikes Peak

‘De XR9 Carbona is geïnspireerd op onze overwinningen tijdens Pikes Peak. Met z’n sterke koppel en compacte chassis, realiseerden we ons dat de Yamaha XSR900 met z’n CP3-blok de ideale basis was voor deze dynamische nieuwe Yard Built-special. Ten eerste was het doel om een coole en snelle motor te bouwen met een modern en agressief uiterlijk. Ook wilden we een ‘plug and play’ kit ontwikkelen die elke Yamaha XSR900-rijder in staat zou stellen om zijn of haar motor te transformeren in de XR9.’

Speciale ombouwkit

Terwijl veel van Yamaha’s Yard Built motoren unica’s zijn, gericht om andere motorrijders te inspireren ook hun unieke motorfiets te creëren, past de Bottpower Carbona XR9-kit direct op elke bestaande XSR900 of CP3 Platform.

De Yamaha XR9 Carbona-kit bevat een cover met geïntegreerde koolstofvezel luchtinlaten voor de brandstoftank, koolstofvezelzadelsteun en -achterzijde inclusief alcantarazadel, achterlichten en richtingaanwijzers, geïntegreerde LED-dagverlichting, radiatorcover met winglets, koplamp met groot/klein licht, kentekenplaathouder, tandwielafdekking en een belly pan.

‘Met behulp van onze uitgebreide ervaring met composieten en 3D-printing hebben we elementen uit de Yamaha R-serie geïntroduceerd, zoals de verborgen ronde koplampen om het gevoel van een racemotor met een nummerplaat te creëren. De XR9 Carbona heeft veel optische massa rond de motor. Daardoor lijkt het of er veel gewicht voor is gekoppeld aan een korte achterkant. En als je de motor driekwart van voren ziet, doet de motor denken aan een Pitbull: zwaar gespierde schouders (de brandstoftank) en een katachtige houding die een krachtig uiterlijk creëert.’

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen