dinsdag 28 maart 2023

Suzuki GSX-R1000R Legend Edition: welke kampioen kies jij?

Suzuki GSX-R1000R Legend Edition: welke kampioen kies jij? Suzuki Italië brengt zeven speciale edities uit van de GSX-R 1000R-supersport, één voor elke WK-titel. Van Barry Sheene tot Mir, via Lucchinelli, Uncini, Schwantz en Roberts.

Met Barry Sheene in 1976 en 1977, vervolgens met Marco Lucchinelli in 1981 en Franco Uncini in 1982. In 1993 was het de beurt aan Kevin Schwantz, in 2000 die van Kenny Roberts Jr. En dit jaar, in 2020, de titel van Joan Mir. Zeven wereldtitels in de hoogste klasse van de motorracesport, zeven speciale edities voor de Suzuki GSX-R 1000R Legend Edition, een echte special op basis van de Suzuki GSX-R1000R Anniversary.

Technisch zijn ze in feite hetzelfde: een Suzuki GSX-R 1000R in 2020-versie, met carbon en goedgekeurde Akrapovic-uitlaatdemper en andere bekleding van het duogedeelte van het zadel. Het verschil is de kleurstelling, de Legend Edition heeft er zeven in die van zes wereldkampioenen. Ze zijn een fysieke herinnering aan het jaar waarin ze hun wereldtitel met Suzuki wonnen.

2021 Suzuki GSX-R1000R in MotoGP-kleurstelling!

Twee versies zijn gewijd aan Barry Sheene en beide dragen de graphics van het Heron-Texaco team. De eerste voor de titel van 1976, de tweede voor die van 1977. Ze lijken veel op elkaar, maar ook weer niet. Beiden wel met het nummer 7, want Sheene was de eerste coureur die zijn geluksgetal niet wilde opgeven voor de 1 van de wereldkampioen waar hij in 1977 recht op zou hebben gehad.

Suzuki GSX-R1000R Legend Edition opgedragen aan Marco Lucchinelli

Dan de Suzuki die is opgedragen aan Marco Lucchinelli voor de titel van 1981. Die heeft uiteraard het Nava-OlioFIAT-kleurenschema van het Gallina-team en de nummer 5. Het jaar daarop won het team opnieuw de titel met Franco Uncini. Zijn Suzuki droeg nummer 13 en had een heel eigen kleurstelling. Vervolgens de WK-motor van 1993, de Suzuki waarop de Texaan Kevin Schwantz furore maakte. Deze motor behoeft geen introductie: alleen het nummer 34 zegt genoeg.

In het nieuwe millennium gaan we naar de Suzuki van Kenny Roberts Jr. Hij won de titel in 2000. We besluiten met zeer recente geschiedenis: de overwinning van Joan Mir. Deze Suzuki heeft het kleurenschema waarmeer Hamamatsu ook de 100ste verjaardag viert.

De Suzuki GSX-R1000R Legend Edition kun je in Italië alleen online kopen voor een prijs van €22.500,-. Dat doe je op Suzuki e-commerce.

Jan Kruithof
Jan Kruithof
Rijdt al heel lang motor. Is niet zo geïnteresseerd in de motor zelf, maar wel in wat-ie kan. Sterke voorkeur voor allroads, maar hypernakeds zijn ook niet te versmaden. En natuurlijk classics vanwege de techniek én de aaibaarheid. Rijdt zo'n 40.000 km per jaar. Heeft drie motoren, waarvan één woon-werk. Bezit zelf geen auto.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image