13 C
Nederland
donderdag 30 juni 2022

Dakar 2021 in gevaar: Saoedi-Arabië sluit grenzen

Het gastland heeft tot 27 december beperkingen opgelegd vanwege de noodsituatie die door de nieuwe variant van het coronavirus is ontstaan. Het inreisverbod kan worden verlengd. Mogelijk uitstel van de start van de Dakar 2021 rally, die op 3 januari zou moeten beginnen.

De ontdekking van een nieuwe, agressieve variant van Covid-19 heeft geleid tot een reeks maatregelen op wereldschaal. Verschillende landen hebben internationale vluchten geblokkeerd. Dit is niet alleen het geval in Europa, dat routes van en naar het Verenigd Koninkrijk heeft beperkt. Ook niet-Europese landen zoals Saoedi-Arabië hebben snel actie ondernomen.

Gerard Jimmink: ‘Elke Dakar heb ik wel één keer geluk gehad’

Blokkade

De blokkade van de Arabische monarchie was niet beperkt tot vluchten naar Londen en andere bestemmingen op Britse bodem. Aangezien de variant van het virus zich nu naar het oude continent heeft verspreid, heeft Riyadh de sluiting van zijn grenzen bevolen tot 27 december. Het zal niet mogelijk zijn om het land binnen te komen, niet met het vliegtuig en niet over land. De beperkingen kunnen zelfs worden uitgebreid, volgens verschillende persbronnen.

ASO geen speelruimte

In deze algemene situatie van onzekerheid heeft de ASO, die de Dakar 2021 organiseert geen echte speelruimte. Het moet zich onderwerpen aan de wil van de Saudische bestuurders. Natuurlijk zijn de Arabieren zich bewust van het belang om de Dakar door te laten gaan, maar op dit moment zijn er andere prioriteiten. De afgelopen dagen zijn er al wel wat problemen geweest, omdat alle deelnemers bij het aan boord gaan een negatieve PCR-test moesten presenteren. De test moet 72 uur voor de vlucht worden uitgevoerd.

Moeiijk

Begin dit jaar had een andere sport ook al te maken met corona in de Golfregio. Afgelopen maart zat Dorna in het midden van een poging om het MotoGP-weekend in Qatar te houden.

Dakar 2021

Uiteindelijk reden alleen de Moto2- en Moto3 een wedstrijd. De MotoGP werd geannuleerd. De geruchtenstroom is in volle gang. Nog niet bevestigd zou de ASO overwegen de Dakar 2021 ook naar later te verplaatsen. Op dit moment is de start gepland voor 3 januari. Maar gezien het feit dat technische en administratieve controles twee dagen voorafgaand aan het evenement worden uitgevoerd, lijkt het erg moeilijk om de rally door te laten gaan zoals gepland.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen