13 C
Nederland
vrijdag 12 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

De elektrische KTM E-Duke kan er zo uitzien!

De elektrische revolutie is in volle gang en bijna alle toonaangevende motorfietsfabrikanten hebben hun elektrische programma’s aangekondigd. Een voorbeeld hiervan is KTM, die een tijdje geleden openlijk de E-Duke aankondigde. In het verlengde hiervan heeft ontwerper Siva Shanker zich een voorstelling gemaakt van KTM’s toekomstige elektrische streetfighter, en die ziet er net zo capabel uit als de bestaande Duke-reeks.

Eén blik op de render en de motorfiets ziet er onmiskenbaar KTM uit. Net als de bestaande modellen heeft het concept rondom scherpe carrosseriepanelen, overgoten met oranje graphics en vette KTM-stickers. Vooral het middengedeelte en het dashboard zijn indrukwekkend, met strakke tankpanelen en een gestroomlijnde koplamp bovenop, net als bij de KTM 790 Duke concept. Hetzelfde geldt voor de zwevende achterzijde met een LED-achterlicht en LED-richtingaanwijzers.

Video: Dani Pedrosa op KTM RC16 vs. Porsche 918 Spyder

Interessant is dat de ontwerper de E-Duke heeft uitgerust met een monocoque-achtig chassis in plaats van de gebruikelijke vakwerkconstructie die we bij KTM’s zien. Dit frame houdt een keurig gewikkeld blok bij elkaar dat plaats biedt aan de accu en de motor, waarvan we al weten dat ze een capaciteit van respectievelijk 10kW en 5,5kWh zullen hebben.

Andere chassiscomponenten zijn een USD-voorvork, een monoshock en tien-spaaks lichtmetalen wielen met dubbele remschijven voor en een enkele remschijf achter. De ontwerper heeft zelfs een offroad-versie van de naked bike in gedachten, met spaakwielen, een 19-inch voorwiel en offroad-banden. Gezien KTM’s rijke ADV geschiedenis klinkt een elektrische ADV van het merk heel goed mogelijk, zo goed zelfs, dat we kunnen wedden dat de Oostenrijkse reus er al aan werkt.

Om af te ronden, het KTM elektrische Duke concept is niet al te onrealistisch en er is een grote kans dat het uiteindelijke product hier op zal lijken. Nu weten we dat dit geen officiële schets is, maar bijna alle trekjes komen van bestaande KTM’s, en dat maakt dit veelbelovend.

Aangezien de motorfabrikant zijn EV-plannen al heeft aangekondigd, ligt de eerste elektrische Duke niet al te ver in de toekomst. Wij denken zelfs dat KTM ons allemaal zou kunnen ‘choqueren’ en de elektrische Duke op de komende EICMA van 2022 zou kunnen onthullen.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen