22.3 C
Nederland
donderdag 19 mei 2022

De zeven waanzinnigste prestaties op twee wielen ooit

Records zijn er om gezet en vervolgens gebroken te worden. Het is zelfs in de verschrikkelijke categorie van verschrikkelijke clichés een verschrikkelijk cliché, maar wel eentje waar het om draait bij Guinness World Records. En opvallend speelt de motorfiets een grote rol in veel waanzinnige records, waarvan je het bestaan zeer waarschijnlijk nooit hebt geweten. Daarom deze bizarre zeven.

 

1.
115.093,941 kilometer

De langste reis met een motor in één land staat op naam van Gaurav Siddharth uit India. Hij reed van 17 september 2015 tot 27 april 2017 – 588 dagen! – door zijn thuisland en kwam zo tot een bizar aantal kilometers: 115.093,941. Om het een beetje in perspectief te zetten. Dat is zo’n 343 keer van Maastricht naar Groningen… Of 28.453 rondjes op het TT Circuit. Maar misschien wel het meest bizarre is dat hij dat deed op een Hero Impulse met slechts 149 cc… Minder vreemd is het als je weet dat hij ook had mogen kiezen voor een Bajaj Avenger. Google die maar voor de aardigheid en de Impulse is ineens een prachtbrommer. Bovendien wist hij op de standaard Hero nog altijd 200 tot 500 kilometer per dag af te leggen tegen een gemiddelde van zo’n 50 tot 70 kilometer per uur. Dagelijks zat hij dus zo’n zeven tot acht uur op de motor. Volgens de strikte regels van Guinness mocht Gaurav maximaal twee dagen in dezelfde plaats zitten. Daar had hij echter geen enkel probleem mee, omdat hij zijn bijzondere reis als prachtige kans zag voor het promoten van de ‘Swadeshi’-boodschap, die staat voor ‘Made in India’. Vandaar natuurlijk ook die Hero. Verder zorgde hij voor meer bekendheid over belangrijke nationale onderwerpen als benzinepompfraude en veiligheid op snelwegen. Het vorige record stond op naam van Danell Lynn, die in Amerika tot ‘slechts’ 78.000 kilometer kwam. Amateur…

 

2.
605,697 kilometer per uur

Dit is een goede voor in de kroeg. Hoe hard reed de snelste motor ooit? 605,697 kilometer per uur! Uiteraard gezet met zo’n Turbo-sigaar op de zoutvlakte van Bonneville in Utah. Wie zo gek was in 2010? Rocky Robinson. Hij zette het record met zijn Top Oil-Ack Attack. Voor de goede orde, die ruim 600 kilometer per uur was niet eens z’n top, want het gaat om het gemiddelde van twee runs van een kilometer. In één van die runs reed hij even 634 kilometer per uur. Ofwel, 176 meter per seconde. 

Om tot die waanzinnige snelheid te komen, gebruikte Robinson niet één maar twee Suzuki Hayabusa-blokken, met een turbocharger erop. Het maximale vermogen lag daardoor ergens tussen de 700 tot 900 pk bij 12.000 toeren per minuut. Het exacte aantal pk’s is net als in de MotoGP een groot geheim. 

 

MOTO73 25/2018

Wil je ook weten hoe bizar de andere vijf records zijn? Je leest ze in MOTO73 25/2018! Koop het nummer hier online of in de winkel.

Foto: Guinness
Tekst: Marien Cahuzak

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen