Update met prijs: de BMW S1000XR

Na vele spy-foto’s en andere teasers zien we nu dan echt de definitieve versie, S1000XR gedoopt. Met in de basis dus de S1000R, die precies een jaar geleden werd onthuld en in het jaar daarna behoorlijk succesvol bleek. In deze XR zijn het motorblok, het frame en de meeste techniek redelijk gelijk aan die van de R, maar alles is licht aangepast of bijgeschaafd. De XR heeft vanzelfsprekend een andere zitpositie dan de S1000R, langere veerwegen en meer windbescherming.

Het ontwerp houdt een beetje het midden tussen dat van een GS en dat van de S1000, dus dubbele koplampen in het neusje, een klein snaveltje en een smal, hoog ruitje. Uiteraard bestaat de mogelijkheid hem te voorzien van allerlei extra’s, zoals een kofferset, handkappen, een middenbok en een navigatiesysteem.

De S1000XR heeft het 999cc-viercilinderblok met 160 pk, maar met de gewijzigde cilinderkop van de S1000RR, maar wel met andere nokkenassen. De kleptiming werd aangepast om hem nog meer koppel te geven. Qua elektronica is het ook bekend werk: Road en Rain-mappings zijn standaard, optioneel zijn Dynamic en Dynamic Pro in combinatie met tractieregeling.

Update 23-12: de verkoopprijs van de S1000XR is vastgesteld op €17.950.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.