vrijdag 7 oktober 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Dr. Jekill & Mr. Hyde voor luchtgekoelde BMW’s

Na jaren onderzoek en ervaringen te hebben opgedaan met merken als Harley-Davidson, Victory, Indian en Suzuki M1800 presenteerde The Jekill and Hyde Company vorig jaar haar nieuwste aanwinst uitlaten voor: Honda Goldwing. Nu gaat The Jekill and Hyde Company nog een stapje verder en introduceert haar eerste unieke uitlaatsystemen voor de BMW R 1200 GS.

De watergekoelde GS is als eerste ontwikkeld. Tijdens het gehele engineering proces is er gestreefd naar het creëren van een perfecte synergie tussen design, performance en sound. Qua design kan de GS rijder kiezen tussen de Nomad Black of de Nomad Carbon Steel demper. Beiden kunnen op een eenvoudige wijze gemonteerd worden op de originele bochten van de BMW.

M.b.t. Sound heeft The Jekill and Hyde Company iets ontwikkeld wat nog niet verkrijgbaar is binnen de markt van uitlaatsystemen. De ontwikkeling kenmerkt zich door het “3-in-1 sound” wat ontwikkeld is. In alle modes waarin je rijdt voldoet je uitlaat aan de Europese wetten- en regels. M.b.t. geluid en rijd je dus volledig legaal.

Travelling Mode

Wanneer de klep volledig gesloten is, bevind je je in de “travelling mode”. In deze mode kun je genieten van een rustige tourrit waarbij het geluid van de uitlaat nagenoeg volledig gedempt wordt.

Dynamic Mode 

Wanneer de klep 50% geopend is, bevind je je in de “dynamic mode”. Een soortgelijke ervaring als wanneer je zou rijden met een originele uitlaat. Echter heb je met een Dr. Jekill & Mr. Hyde systeem een betere performance en een diepere mooie sound.

Sport Mode

Met de klep volledig geopend (100%) hoor je een uniek, zeer karakteristieke donkere sound. Een sound die diep, donker, warm en agressief tegelijkertijd kan klinken. Deze sound maakt de motorbeleving compleet. Ook behaal je in deze “Sport Mode” de optimale performance voor je motor.

Alle modes kun je kiezen door te drukken op de mode switch knop die geïnstalleerd is op het stuur van de BMW. Dr. Jekill & Mr. Hyde heeft als enige een systeem ontwikkeld wat in alle drie de verschillende sound modes volledig legaal is een volledige Europese Typegoedkeuring heeft.

Extra features van het uitlaatsysteem is dat het systeem de Canbus signalen van de BMW kan lezen en de installatie “Plug & Play” is. Er is namelijk geen modificatie van de OEM kabelboom van de BMW nodig. De optimale performance was een belangrijke pijler binnen de research fase van het nieuwe uitlaatsysteem. Wanneer de bestuurder met een open klep rijdt kan hij zelfs een performance winst van zo’n 5 % realiseren.

Het is vanaf nu al mogelijk om bestellingen te plaatsen voor deze unieke BMW uitlaatsystemen.

Levering kan gerealiseerd worden vanaf maart 2016. Na de GS volgen al snel meerdere BMW modellen die kunnen profiteren van de unieke sound en performance van Dr. Jekill & Mr. Hyde. De volgende modellen die aan de beurt komen zijn o.a. de R 1200 GS Air cooled, R Nine T, R 1200 R, R 1200 RS. Deze volgen anno Maart 2016.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen