Driedubbel slot op je motor!

In januari schreven we nog een artikel dat in 2016 minder motoren gestolen zijn dan in 2015, maar vandaag bracht Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) cijfers naar buiten dat dit jaar juist meer motoren gestolen zijn ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Waar in januari tot en met juni in 2016 ‘slechts’ 742 motoren gestolen werden, zijn er dit jaar al 807 motoren gestolen. Een stijging van ruim 8 procent dus! Daar komt ook nog eens bij kijken dat het terugvindpercentage is gedaald, van 18,2 procent in 2016 naar 13,5 procent in 2017. Dit betekent dat van de honderd gestolen motorfietsen, slechts veertien stuks worden teruggevonden.

AVc-directeur Titus Visser denkt dat motoren vaker worden ontmanteld na diefstal wat het terugvinden lastiger maakt. De onderdelen worden vervolgens aangeboden via internet, waar potentiële kopers vaak niet door hebben dat de onderdelen van een gestolen motor komen. Niet alles wat op internet staat is fout, maar sommige advertenties kunnen argwaan opwekken. “Weet daarom wat je koopt”, zegt Visser, “want ook degene die gestolen spullen koopt is strafbaar.”

De AVc heeft enkele tips om je motor te beschermen tegen diefstal: zet je motor altijd vast aan een parkeerbeugel, hek of paal. Ook is een alarm- en terugvindsysteem aan te raden, want dit voorkomt vaak de diefstal en mocht je motor nou gestolen zijn, dan is het terugvinden iets eenvoudiger.

Interessant om te weten is dat de meeste motoren gestolen werden in omgeving Amsterdam, Rotterdam, Haaglanden en Noord-Holland. De meest gewilde motoren zijn van Suzuki, Yamaha en Honda. Een Ducati kun je beter niet hebben, want van de 29 motoren die gestolen zijn dit jaar, is er slechts één van teruggevonden…

Bron: AVc

Foto: Abus

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.