13 C
Nederland
zaterdag 25 juni 2022

Ducati komt met airbag Multistrada

ABS is tegenwoordig bijna net zo standaard als een voorrem of tankdop en dus gaan fabrikanten op zoek naar nieuwe veiligheidssystemen. Een perfect voorbeeld van wat zo´n zoektocht kan opleveren, is de Multistrada D-Air. Deze Italiaan heeft een aantal geïntegreerde sensoren die draadloos verbonden zijn met de speciale Ducati-airbagjassen van Dainese.

Doordat de sensoren samenwerken met de elektronica van de Multistrada, weet het airbagsysteem precies wat de dynamische positie van de Ducati is. Het grote voordeel daarvan is dat zo voorkomen wordt dat de airbagjas ten onrechte in werking wordt gesteld, iets dat bij de al bestaande airbagjassen minder het geval is. Het Multistrada D-Air-systeem, zoals het officieel genoemd wordt, heeft slechts 45 milliseconden nodig om in werking te treden en kan ook gebruikt worden voor de passagier. 

Om te controleren of het systeem werkt, zitten er op het dashboard boven de digitale snelheidsmeter drie nieuwe controlelampjes. De middelste, in het oranje, is die van het D-Air-systeem. Daarnaast zitten twee groene lampjes, eentje voor de bestuurder en eentje voor de passagier. Op deze manier kun je dus, net als bij het motormanagement, ABS en traction controle, meteen zien of er ergens iets misgaat. 

Uiteraard wordt de Multistrada D-Air geleverd met het Ducati-veiligheidspakket, bestaande uit een meervoudig instelbaar ABS en met traction control. Meer informatie over de nieuwe Duc wordt op 15 april bekend gemaakt. Nu al zeker is dat de speciale Multistrada vanaf mei 2014 bij de dealer staat. Wat het systeem gaat kosten, is helaas nog niet bekend.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen