Een nieuwe S1000RR voor 2015

De gevestigde orde had een behoorlijk probleem toen BMW in 2009 met de S1000RR op de proppen kwam. Lees bijvoorbeeld hier onze eerste test met deze superbike, die qua vermogen de draak stak met de concurrentie. Ook het rijwielgedeelte liet geen steken vallen en zeker de eerste jaren zegevierden de Duitsers in menig vergelijkingstest.

Het zegt genoeg dat BMW de S1000RR in al die jaren nooit echt serieus heeft vernieuwd, maar dat -ie qua prestaties nog nauwelijks is overklast door nieuwkomers. Toch wordt het langzaamaan tijd voor een nieuwe S1000RR en die zal BMW onthullen op de Intermot, op 1 oktober in Keulen.

Details heeft BMW nog niet bekend gemaakt, maar een paar zekerheden zijn er toch wel. Zo zal ABS-PRO beschikbaar zijn: een in juli door BMW onthuld ABS-systeem, beter bekend als ‘bochten-ABS’ zoals we dat al op de KTM 1190 Adventure kennen. BMW heeft het (hier) trouwens ook al aangekondigd voor de HP4.

Ook wordt het DDC-pakket beschikbaar op de S1000RR, dat is het elektronische veringpakket dat zich onderscheidt van systemen zoals op de Panigale en F4RR doordat het dynamisch is. Het past zich dus aan onder het rijden. Een Jip-en-Janneke-voorbeeld: bij een harde remactie wordt de voorzijde straffer, tijdens uitaccelereren wordt de achtervering actief bijgesteld. Opzich niets nieuws, want het zat natuurlijk ook al optioneel op de HP4 (test hier).

Grote vraag is of BMW ook het motorblok flink onder handen heeft genomen. Er zit namelijk nogal wat in het viercilinder-vat, terwijl BMW ‘maar’ 193 pk voor de S1000RR opgeeft. Gaat BMW over de 200pk-grens heen? Dat zou zomaar kunnen, volgens Eddie de Vries, testredacteur bij MOTO73:

‘Voor MOTO73 hebben we de S1000RR door de jaren heen al vaak op de vermogensbank gehad, en waar andere superbikes altijd minder pk’s aantonen dan dat de fabrikant opgeeft, is de S1000RR altijd sterker geweest dan de fabrieksopgave. Eenmaal hadden we zelfs een S1000RR die 205 pk aan de krukas had! Het kan dus zomaar dat BMW met wat finetuning en een wat extremere verhoudingen voor veel meer pk’s gaat. Op enkele gelekte spy-foto’s kon je ook al zien dat het uitlaattraject is aangepast, dus er is sowieso iets veranderd. Toch zal BMW ook een beetje terughoudend zijn, want we herinneren ons allemaal nog de drijfstangen die bij hogere toerentallen niet in één stuk bleven, al is dat probleem later bulletproof opgelost.’

Bij wat extra vermogen hoort natuurlijk ook een dikkere achterband en dus zal BMW, in navolging van de concurrentie, met een 200-achterslof komen in plaats van de huidige 190. Een verder kleine maar leuke nieuwigheid is het nieuwe quickshiftsysteem: hiermee kun je niet enkele zonder koppeling opschakelen, maar ook terugschakelen.

Mochten we meer nieuws horen, dan updaten we dit bericht. Natuurlijk doen we ook verslag van de Intermot, waar we naast de S1000RR vele nieuwe andere modellen verwachten.

Foto boven: Henny B. Stern, archief

 

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.