maandag 30 januari 2023

Elektrische Husqvarna E-Pilen gepland voor 2022

Pierer Mobility ontwikkelt een nieuwe reeks elektrische Husqvarna-motorfietsen voor 2022. De nieuwe lijn zal een vergelijkbare styling krijgen als de Svartpilen en Vitpilen, de voorlopige naam “Husqvarna E-Pilen” is dus volledig op zijn plek.

De Husqvarna E-Pilen werd voorgesteld in een presentatie-slide uit het verslag van het bedrijf voor investeerders over de eerste helft van 2020. De slide beschrijft de E-Pilen met een modulair accusysteem en een 4 kW of een 10 kW elektromotor. Een schets van de E-Pilen geeft ons een globaal beeld van hoe de fiets eruit zou kunnen zien. Er zit nog wel veel tijd voor verdere ontwikkeling en veranderingen tot de geplande lancering in 2022, dus het eindproduct zal er vast nog iets anders uit komen te zien.

Dat Pierer Mobility werkt aan een elektrische motorfiets is niet verwonderlijk, gezien het feit dat het Oostenrijkse bedrijf al elektrische modellen heeft uitgebracht – of uit gaat brengen – met KTM, Husqvarna en GasGas. KTM biedt bijvoorbeeld nu al de 16 kW Freeride E en 5 kW SX-E aan, terwijl Husqvarna de 5 kW EE-5 aanbiedt. GasGas lanceert binnenkort zijn elektrische trialbike TXE, die een 15 kW motor zal gebruiken.

Al deze motoren zijn echter off-road motoren. Verrassend is dat de eerste elektrische straatmotor van het bedrijf een Husqvarna zal zijn en geen KTM. Gezien de hoeveelheid gelijkenissen tussen de KTM en Husqvarna modellen, kunnen we een potentiële E-Duke natuurlijk niet uitsluiten, maar op dit moment wordt dus alleen een E-Pilen bevestigd.

Het modulaire batterijsysteem is ook een verrassing, hoewel het niet duidelijk is of dit betrekking heeft op de verwisselbare of misschien schaalbare batterijen, met een keuze aan batterijcapaciteiten voor het uitbreiden van het bereik. Het is het vermelden waard dat de slide geen melding maakt van een modulair batterijsysteem voor de Husqvarna E-Scooter die gepland is voor 2021.

Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen