1975 Harley-Davidson FLH 1200 van Elvis Presley in Hollywood veiling

Veilinghuis GWS Auctions uit Los Angeles staat al jaren bekend om veilingen van ‘kunstvoorwerpen’ uit Hollywood. In de breedste zin van het woord overigens. Want in hun laatste veiling gaat onder andere de Harley-Davidson FLH 1200 uit 1975 van niemand minder dan Elvis Presley onder de hamer.

En deze Harley-Davidson, door ‘the King’ zelf rond Graceland gereden, heeft een zeer interessant verhaal.

Op 22 oktober 1974 kocht Elvis Presley deze zwarte Harley-Davidson FLH 1200. Hoewel het een Electra-Glide is, staat de naam Electra-Glide niet op de motor en leek er in die tijd minder reclame voor dit type te worden gemaakt. Het VIN (voertuigidentificatienummer) 2A10868H5 van Elvis’ valt als volgt uiteen. 2A is de modelaanduiding voor FLH, 10.868 is het volgnummer, H is de decenniumcode (1970-79), en 5 is voor het modelseizoen = 1975. In dit jaar werden ook nieuwe details op de tanks aangebracht, samen met een overduidelijk aanwezig “AMF Harley-Davidson”-logo. De FL-serie had metalen emblemen op de tank, terwijl de andere modellen geschilderde logo’s hadden.

Harley van Elvis breekt geen record

Harley-Davidson 1975 Elvis Presley

Harley-Davidson FLH 1200 1975

De beschikbare kleuren voor 1975 waren onder andere Birch White, Black, Sunburst Blue en Vivid Orange. Elvis koos dus voor zwart. De “Batwing” kuip was bij deze modellen optioneel, maar Elvis leek geen fan van deze optie. Eerdere modellen schafte hij ook al aan zonder. Het was wel de eerste van zijn collectie Harley-Davidsons die uitgerust werd met schijfremmen. Harley-Davidson produceert al sinds 1972 modellen met schijfremmen, maar die waren in die tijd niet al te best en vaak een reden tot klagen. Het was ook de eerste Harley-Davidson die Elvis Presley kocht die werd geproduceerd in Pennsylvania.

AMF verplaatste in 1973 het grootste deel van de Harley-Davidson activiteiten naar een ongebruikte fabriek in York, Pennsylvania. Dit kostte veel banen en droeg in eerste instantie bij aan een daling van de kwaliteitscontrole. Tel daarbij de toename van de vraag en dus extra druk op de productie op van 28.850 modellen in 1970 tot 75.403 in 1975 en het is niet gek dat de bouwkwaliteit begon te dalen. Met een daling van verkoop als resultaat.

Verschillende foto’s van Elvis Presley uit september 1975 laten hem rijdend op deze motor zien met zijn neef Billy Smith achterop.

Elvis Presley Harley-Davidson Graceland

Verkoop

In het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw ontmoette een lokale Harley-Davidson dealer, zijn dochter en hun monteur de advocaat van Elvis Presley in een hotelkamer in Cleveland, Ohio. Al maanden kregen ze telefoontjes van een man die informeerde naar hun interesse in de aankoop van een 1975 Harley-Davidson FLH 1200. Uiteindelijk bleek het dus om één van de motoren van Elvis Presley te gaan. Een unieke bijeenkomst overigens, want de motor stond bij de verkoop aan het einde van het bed geparkeerd. Sindsdien was de Harley-Davidson FLH 1200 van Elvis te zien bij de Bedford Heights Harley-Davidson dealer in Cleveland Ohio.

Elvis Presley Harley-Davidson Harley-Dealer Ohio

Veiling

Maar jij hebt nu ook de kans om deze motor in handen te krijgen, mocht je een motorrijdende Elvis-fanaat zijn. De Harley-Davidson met slechts 2982 mijl op de teller wordt geleverd met het originele kentekenbewijs gesigneerd door Elvis Presley en op Elvis zijn naam. Hij is nooit overgedragen of gewijzigd.

Meer informatie: https://www.gwsauctions.com/auctions/detail/bw56956

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?