maandag 24 juni 2024

Chopper Brothers! Demobike van BCCB en Roadside Repair Shop

Eind 2021 was in Bigtwin te lezen hoe Back Corner Custom Bikes een Harley-Davidson Sportster 883 ombouwde tot een ruige, compacte chopper: de Chopper Brothers bike. Het was een demo-project, waarmee BCCB en Roadside Repair Shop wilden laten zien hoe relatief eenvoudig een hele gave chopper gebouwd kan worden. Deze keer geen gelikte afwerking, maar raw metal en ruige rubbers!

De week voordat de fotoshoot met René van BCCB gepland staat, blijkt de Chopper Brothers bike van eigenaar te zijn verwisseld! Gelukkig bleek de chopper binnen de familie gebleven, want René’s (club)maat Wouter Reimert mag zich nu de trotse eigenaar noemen! Wouter is vanaf het begin nauw bij dit project betrokken geweest. Sterker nog: de Chopper Brothers zijn Réne en Wouter! Op de tank zijn deze twee ‘brothers’ geschilderd door Frank ‘Inca’ Stienen, die zo’n beetje de huisspuiter van BCCB is. Wouter kennen we als de man achter de Roadside Repair Shop. “Maar vooral ben ik zelf een fanatieke chopperrijder”, zegt hij. “M’n ruimte zit naast het honk van m’n club, de Chopperheadz en het is bij ons een broeihaard van fanatieke chopperfreaks”.

CB HARDTAIL KIT

Het is mooi te zien hoe rondom BCCB een soort collectief is ontstaan van handige en enthousiaste mensen uit de scene. Zo ontstaan er veel mooie samenwerkingsverbanden, zoals bij de Chopper Brothers. Wouter vertelt: “René en ik hadden het idee om plug&play onderdelen voor Sportsters online te gaan aanbieden onder deze naam. Het concept is nog groeiende. Op dit moment staan er al stuurtjes en twee CB hardtail kits online. Maar in de toekomst kan je ook kiezen uit een aantal Miller zadels, enkele sissybars en een serie gegoten covers van Wannabe. Uiteindelijk wordt het een soort IKEA bouwpakket-concept, waarbij je online je hele chopper kan samenstellen. Om onze CB hardtail kits te promoten besloten we een demobike te gaan bouwen. In samenwerking met Guus van VG Motorcycle Specials zijn er twee hardtail kits verkrijgbaar voor ‘85 t/m 2003 Sportsters: Een old skool model met gietstukken en een new skool model met gesneden asplaten. Nu zijn er wel meer bedrijven die dit soort kits aanbieden, maar niet in de stijl die wij tof vinden. Er zijn inmiddels zo’n twintig van zulke hardtail kits verkocht, verspreid over de hele wereld. Daar zijn hele leuke creaties uit gekomen! Natuurlijk moet je kunnen lassen, maar ook dàt bieden we aan. BCCB kan desgewenst de hardtail sectie op je Sportster lassen.”

BJÖRN’S GOLD WING CAFÉ RACER: ‘RUTJE PRUTJE’

SPONSORING

Wouter: “Zo’n drie jaar geleden kochten we een Sportster-project in kratten. René maakte aan de keukentafel een aantal opzetjes voor de Chopper Brothers bike en met dit verhaal zijn we naar Motorcycle Storehouse gegaan. Zij vonden het een gaaf idee en hebben bijgedragen met onderdelen zoals het tankje, de wielen en een aantal andere spullen. Ook Wannabe Choppers uit Duitsland, waar we goed contact mee hebben, heeft een groot aandeel gehad in het project. Hij goot voor ons een aantal onderdelen zoals de point-cover, het luchtfilter en hij maakte het achterlicht. Heel tof! Kruyswater Motorfietsen sponsorde een one-off springer vork die speciaal voor deze motor is gemaakt. De vork oogt mooi subtiel, niet te overdreven. Ik ben zelf telescoopvorken gewend, maar ik moet zeggen dat deze springer erg lekker rijdt! Uiteraard leverde ik vanuit Roadside Repair Shop een groot aantal onderdelen, zoals de Lowbrow fender, het klassieke koplampje en nog veel meer. Zo sprokkelden we alle parts bij elkaar.”

SPARTAANSE AFWERKING

René zette zonder blikken of blozen de flex in het standaard Sportster frame. De lijn werd zienderogen verbeterd door de CB hardtail kit. De heren kozen in dit geval voor de old skool hardtail met gietstukken. De chopper oogt compact en hoog. Het kleine Sportster tankje werd bovenop de backbone geplaatst. Een versmalde apehanger torent er hoog bovenuit. BCCB maakte een sissybar, waartussen het Lowbrow spatbord met een getrapt zadel is geklemd. Dit zadel is eigen fabricaat en Marcel Miller bekleedde het smaakvol met twee tinten die terugkomen in de handgeschilderde tank. De wielen hebben de gebruikelijke maten voor een chopper, maar de Baja Bates banden met het grove profiel maken ‘m toch speciaal. De bike krijgt daardoor een wat nonchalante uitstraling. De rauwe, Spartaanse afwerking draagt daar aan bij. René maakte de olietank zelf, net als de accubak, waarop de flexsporen door de lak heen nog zichtbaar zijn. Kicken!

ALLEMANSVRIEND

Zoals gezegd is de motor van de ene ‘brother’ naar de ander gegaan. “René had al zat fietsen staan”, lacht Wouter. “Ik heb zelf een PanShovel, waar soms wel iets mee is. Dus het is fijn om een back-up fiets klaar te hebben staan. Verder is deze Sporty uitgeroepen tot ‘clubslet’, want ze gaat van man tot man, haha! Het is fijn om altijd een fiets te kunnen pakken die rijdt. De Chopper Brothers bike rijdt formidabel en is een echte allemansvriend. In tegenstelling tot mijn PanShovel, want dat is hard werken. Sommige zeggen dat een Sportster een vrouwenfiets is. Maar dat is onzin! We hebben laten zien dat het een prima basis is om een gave, ruige fiets van te bouwen. Als ik ‘m voor de shop heb staan, kwijlt iedereen er over! De komende tijd gaan we er lekker de showtjes mee af.”

Fotografie: Floris Velthuis

SPECIFICATIES CHOPPER BROTHERS SPORTSTER

ALGEMEEN
Eigenaar Wouter Reimert
Bouwer BCCB
MOTORBLOK
Merk Harley-Davidson
Type Evo Sportster
Bouwjaar 2003
Cilinderinhoud 883 cc
Versnellingsbak 5-bak
Ontsteking Dyna
Carburateur CV
Luchtfilter Wannabe
Uitlaat BCCB
Covers Wannabe covers
RIJWIELGEDEELTE
Frame standaard, voorzien van Chopper Brothers/VG hardtail kit
Voorwiel 21” spaak
Voorband Baja Bates
Voorrem Ultima
Voorvork Kruyswater Springer Tapered 800
Achterwiel 16” spaak
Achterband Baja Bates
Achterrem H-D
DIVERSEN
Stuur Stay Wild /Richmond, versmald
Snelheidsmeter neen
Risers Biltwell
Hendels/hand controls Wannabe
Handvatten Vans Cult
Koplamp Roadside
Foot controls H-D
Benzinetank Small Sporty
Olietank BCCB
Zadel BCCB / Miller
Achterspatbord Lowbrow
Voorspatbord een springer met een spatbord? Kansloos!
Achterlicht Wannabe
SPUITWERK
Kleur blanke lak
Spuiter Frank Inca Stienen voor hand painted logo’s en pinstripe
Bijzonderheden raw metal
DANK AAN
Frank Stienen, Wannabe Choppers, Motorcycle Storehouse, Kruyswater, Roadside Repairshop, Miller Kustom Upholstery, Small Town Customs, Back Corner Custombikes, Bigtwin Magazine

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen